Manifestările de luni, organizate în cadrul evenimentului „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, s-au încheiat cu o impresionantă retragere cu torțe, la care au participat tinerii din țară și străinătate prezenți la Putna în aceste zile. Sute de tinerii au urcat luni seara pe „Dealul lui Ștefan”, aflat în apropierea mănăstirii, acolo unde au aprins torțe și au format numărul aniversar „150”. Aceasta a fost una dintre manifestările organizate pentru a sărbători împlinirea a 150 de ani la „Marea Serbare a Românilor de Pretutindeni” de la 1871, inițiată, printre alții, de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iraclie Porumbescu și Ciprian Porumbescu, la care s-au asociat tinerii români de pretutindeni. Pe Dealul lui Ștefan, tinerii au cântat imnuri și tropare dedicate Maicii Domnului și Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, precum și cântece patriotice.
După ce au scris cu torțe „150”, tinerii au coborât dealul cântând, iar apoi au intrat în curtea mănăstirii cu torțele aprinse în mâini, înconjurând biserica. Aici au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Ignatie al Hușilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și de starețul mănăstirii, părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic.
Pentru început, secretarul Serbării de la Putna, Emanuel Buta, a mulțumit Mănăstirii Putna pentru tot ceea ce face în sprijinul tinerilor și a vorbit despre o axă simbolică existentă în mănăstire. El a arătat că efigiile organizatorilor edițiilor anterioare ale Serbării de la Putna sunt pe aceeași linie cu bustul lui Eminescu, instalat în curtea sfântului așezământ la serbarea din 1926, cu mormântul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare și cu mormântul Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga (Maica Benedicta), cea care a dedicat o mare parte a operei ei personalității Poetului Național. În același timp, Episcopul Hușilor le-a transmis tinerilor că „nici o torță nu arde fără ca mai înainte să fi fost sufletul care a aprins-o. Ați aprins aceste torțe ale dragostei, ale credinței, și ale iubirii de neam. Torțele le aveți în mână și nu e o metaforă: aș vrea ca, de acum încolo, să purtați o veșnicie lumina în mâinile voastre – nu atât torțele propriu-zise, ci lumina”, le-a spus tinerilor Episcopul Hușilor.
El le-a mai spus tinerilor că, dacă vor răspândi lumină duhovnicească, se vor asemăna Maicii Domnului, a cărei adormire a fost prăznuită în ziua anterioară și care este numită de imnografi „sfeșnic de lumină”, pentru că L-a purtat pe Hristos, „lumina ființială”.
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Damaschin le-a transmis tinerilor să țină minte că „în seara aceasta nu în mâini țineți niște torțe. Transferați din mâini în inimă: să vi se aprindă inimile și să nu vi se stingă niciodată!”. La rândul său, starețul Melchisedec Velnic a adăugat: „Vă felicit și îl rog pe Măria Sa Ștefan să vă dea sănătate, putere. Iată că Bunul Dumnezeu v-a învrednicit să fiți aici la sorocul acesta, de 150 de ani. Este un dar de la Dumnezeu pentru care sunteți datori să mulțumiți. Cum au spus preasfințiții părinți, să fiți lumină în faptă și cuvânt. Cuvântul să exprime fapta. Și, acolo unde vă veți duce, să nu vă fie rușine de numele de român, ci tocmai din contra, să vă mândriți.”
Starețul mănăstirii a ținut să le mulțumească oamenilor de cultură implicați în organizare, în special scriitorului Adrian Alui Gheorghe și Teodorei Stanciu, tinerilor din comitetul din inițiativă și tuturor participanților veniți din întreaga țară, din jurul granițelor și din diaspora.