La sediul Primăriei Cacica a fost organizată marți, 10 august, o dezbatere privind situaţia copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, în cadrul parteneriatului dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Proiecția Copilului (DGASPC) Suceava și Primăria Cacica. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor partenere, specialiști din cadrul echipelor mobile și ai serviciilor multifuncționale ale DGASPC Suceava, preoți, profesori, elevi, părinți ai copiilor rămași în țară, copii/tineri din sistemul de protecție.
„Împreună sau separați?” a fost o invitație „la reflecție pentru toți cei care contribuie la dezvoltarea personalității și caracterului copiilor noștri, de la părinți și rude până la cadrele didactice și specialiștii implicați în acest proces”.
În deschidere a avut loc un moment artistic oferit de Ansamblul muntenilor polonezi „Solonczanka”, coordonator Ana Zielonka. Printre participanții la acțiune s-au numărat copii rămași acasă în grija rudelor: Doroftei Diana Ionela, Sahlean Diana, Sava Daniela, Siminovici Miruna; părinți din diaspora și copiii acestora: Sava Zenovia cu copiii Sava Ioana, Sava Alexandru, Andronic Agnesa cu copiii Andronic Anastazia, Andronic Rafael, Andronic Adrian cu copiii Andronic Emilia, Andronic Agata, Zielonca Cristina cu copiii Zielonca Iustina, Zielonca Rafael, Zielonca Hendric cu copilul Zielonca Ada.
Invitați
La dezbatere a fost prezent și deputatul Ghervazen Longher, președinte al Uniunii Polonezilor din România, dar și Nicolae Nicolaișen, preot paroh la Biserica greco-catolică Cacica, Răzvan Lazăr, preot la Biserica Ortodoxă Pârteștii de Sus, Stanislav Ioan Cucharec, preot paroh la Biserica romano-catolică Solonețu Nou, Petru Todosi, primarul comunei Cacica, Grațiela Volanschi, secretara Primăriei Cacica, Maria-Natalia Ucraineț Crețu, director coordonator la Școlii Gimnaziale Cacica, Bogdan Orheian, agent-șef la Postul de Poliție Cacica.
Mai mulți specialiști de la diverse instituții au dezbătut teme legate de problematica copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate: Secretariatul General al Organizației „Salvați Copiii” România, reprezentat de Leonard Andreescu, asistent social: "Protecția copiilor afectați de migrația părinților. Aspecte juridice și legislative legate de problematica migrației", Doina Fîntînariu, psiholog clinician, coordonator program Salvați Copiii - Filiala Suceava: „Protecție pentru copiii afectați de migrația părinților. Aspecte legislative și psihologice", Mircea Petriuc, președinte al Organizației Salvați Copiii, Filiala Suceava, Fundația Umanitară "Te Aud România", psiholog Ela Ștefănescu: "Stimularea comportamentelor pozitive ale copiilor cu părinți plecați în străinătate", Grup Şcolar „Nicanor Moroșan”, Pârteștii de Jos, director Maria Solcan și director adjunct Aurica Andronic: "Părinți departe, școala aproape", Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, psiholog Mihai Moisoiu: "Riscurile asociate traficului de persoane", Serviciul Intervenție în regim de urgență în domeniul asistenței sociale, asistent social Maria Cujbă: "Consecințele separării copilului de părinți", Centrul de Servicii Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Gura Humorului, alocuţiune referitoare la problematica părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, psiholog Mirela Maxim, "Copiii cu părinți plecați în străinătate au haine de firmă, telefoane de ultimă generație și cicatrici în suflet".
Împreună!
Organizatorii ne-au spus că spre finalul dezbaterii adolescentul Gabriel Coclici a vorbit despre mama lui plecată de ani mulți la muncă în Franța. A urmat un nou moment artistic susținut de Florin Rodenciuc, care a recitat poezia "Haide mamă, haide tată", autor Adrian Păunescu, și de Alin Lupașcu, care a interpretat piesa de muzică populară: "Cântă cucu-n Bucovina".
La final, au luat cuvântul Rodica Ilisei, șef serviciu Centrul de Servicii Multifuncționale de tip Rezidențial Suceava, și Brîndușa Sorina Bialy, coordonator personal de specialitate CSMTR Suceava, moderator și organizator al evenimentului, care au mulțumit tuturor persoanelor implicate în organizarea dezbaterii, precum și celor care au asigurat buna desfășurare a evenimentului: prof. înv. Sorin Maidan și Paul Croitoriu, inspector de specialitate din cadrul Primăriei comunei Cacica, care au asigurat sonorizarea și materialul tehnic necesar pentru desfăşurarea acţiunii.
Evenimentul desfășurat în cadrul programului Consiliului Județean Suceava "Luna Diasporei" a reunit din nou specialiști, persoane publice, persoane direct implicate în problematica copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, dezbaterile punctând aspectele pozitive, precum și cele negative care derivă din fenomenul migrației.
„S-a discutat pe cazuistică, legislație, statistici, servicii oferite sau necesare a fi oferite, prevenirea apariției unor situații de risc, instrumentele cu care se poate veni în sprijinul atât al copilului, cât și al celor care îl îngrijesc în perioada în care părintele este plecat, despre reprezentarea legală și despre importanța comunicării părintelui cu copilul, dar și cu cei care intră în contact cu copilul: cadrele didactice, asistentul social de la primărie etc. Cuvântul de final, ca o concluzie, a fost <Împreună!>, fiindcă împreună se poate construi <acasă> indiferent de locație, împreună și nu separat ne este mai bine, suntem protejați, echilibrați, în armonie cu sinele nostru, cu cei dragi, precum și cu tot ceea ce ne înconjoară”, a transmis Brîndușa Sorina Bialy, coordonator de specialitate, CSMTR Suceava.