Polițiștii de la Serviciul Județean Transporturi Suceava par să se fi pus serios pe disciplinarea șoferilor de taxi care fac curse de la gară sau de la aeroport. Legea taximetriei este clară, dar rar aplicată, cauză din care s-a ajuns la situația în care un om care ajunge în Gara Suceava să fie refuzat de mai toți taximetriștii pentru că merge ”prea aproape” ori să se trezească că are de plătit taxiul de la Aeroportul Salcea și până în Suceava vreo 70-80 de lei, dacă nu mai mult.
Curse fără aparatul de taxat, la ordinea zilei în Suceava
Ieri dimineață, polițistul Marius Fecioru, aflat de serviciu în Gara Suceava, a amendat doi taximetriști care au venit cu client în gară, fără a avea aparatul de taxat pornit și implicit lampa pe roșu. Clienții respectivi achitaseră 12 lei, respectiv 16 lei, pe curse, fără ca aparatul de taxat să funcționeze și, automat, fără să primească bon fiscal.
Cei doi șoferi de taxi au fost amendați cu câte 1.000 de lei, având posibilitatea de a achita 500 de lei, în termenul legal. Mai mult, una dintre mașini nu avea RCA valabil, astfel că firma a încasat încă o amendă de 1.000 de lei, cu măsura complementară a ridicării plăcuțelor de înmatriculare.
Ce trebuie să facă un sucevean când ia un taxi și cum trebuie să acționeze dacă este refuzat
Agentul-șef Marius Fecioru a aplicat recent amenzi și la aeroport taximetriștilor care au refuzat cursa, deși se aflau la rândul de preluare, cu lampa pe verde, deci liberi.
Aici, amenzile sunt între 100 și 500 de lei, complementar putându-se reține și certificatul de atestare profesională a taximetristului, pentru 5 zile, fapt care s-a și întâmplat în mai multe cazuri.
”Într-o măsură am reușit să mai rezolvăm problema cu taxiurile la aeroport, în sensul că nu se mai refuză cursele atât de des. Pasagerul trebuie să meargă la primul taxi din coloană, să se uite dacă lampa verde este aprinsă și să se urce în mașină, nu să întrebe dacă taxiul e liber, să spună unde merge ori să întrebe cât costă cursa. Pasagerul trebuie doar să urce în mașină, să comande cursa și să se asigure că aparatul de taxat este pornit. În situația în care taximetristul refuză cursa, rugăm oamenii să ne sesizeze, direct în postul de poliție de la aeroport sau de la gară. Dacă se întâmplă ca un polițist să nu fie la acea oră acolo, putem lua măsuri și în baza unei fotografii, pe care clientul o poate face fără probleme taxiului, fiind vorba de spațiu public”, a explicat polițistul.
Vor fi amendați și pasagerii care coboară din taxi fără bon
Agentul-șef Marius Fecioru, care este și șeful Postului de Poliție Transporturi Aeriene din Aeroportul Suceava, este de părere că de multe ori și clienții greșesc în raport cu taximetristul. Astfel, oamenii preferă să negocieze cursa la plecare, nu se asigură că aparatul de taxat este pornit și nici nu solicită bon fiscal atunci când coboară din mașină. Acel bon are un rol important din multe puncte de vedere. De exemplu, dacă pasagerul este nemulțumit ori a pierdut ceva în taxi știe unde să găsească mașina respectivă. Pe bon sunt și alte elemente care îl ajută atât pe client, cât și pe polițist, în cazul unei reclamații.
”Vom trece la amendarea pasagerilor care coboară din taxi fără să aibă bon! Cea mai importantă obligație a clientului e să solicite, să preia și să păstreze bonul la coborârea din taxi și să plătească costul cursei înscris pe bon. Cea mai ieftină cursă e cea cu bon”, transmit polițiștii de la Transporturi Aeriene Suceava.
Pasagerii care nu pot prezenta bon la coborârea din taxi sunt pasibili de amenzi între 100 și 500 de lei.
Chiar dacă nu este prea plăcut, polițiștii spun că vor da sancțiuni contravenționale și în cazul clienților de taxiuri. Cert este că serviciul de taxi este deficitar când vine vorba de gară și aeroport. Cei care pierd cel mai mult sunt tot taximetriștii. Mulți suceveni sătui de astfel de probleme caută tot felul de variante de transport când vine vorba de gară și aeroport, pentru a evita taxiurile.