Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 186 (7798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Lotul național

Doi elevi suceveni vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi elevi suceveni, Maurizio Pavel și Dragoș-Andrei Sîrghi, s-au calificat în lotul național și vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.

Maurizio Pavel, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava/Palatul Copiilor Suceava, a fost pregătit de profesorii Sorin Golda (la clasă) și Petru Crăciun (la Cercul de astronomie și astrofizică). Maurizio Pavel a obținut medalie de aur și trofeul ,,Învingător la proba observațională” la categoria Seniori 2 (elevi din cl. XI-XII), având cel mai mare punctaj din toți elevii la această probă.

La Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică s-a calificat și Dragoș-Andrei Sîrghi, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava/Palatul Copiilor Suceava, pregătit de profesorii Carmen Amorăriței (la clasă) și Crăciun Petru (la Cercul de astronomie și astrofizică).

Sîrghi Dragoș-Andrei a obținut medalie de aur la categoria de vârstă Seniori S1 (clasele IX-X).

Medalie de bronz, la categoria Juniori, a obținut David Palaghianu, elev în clasa a VI-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava/Palatul Copiilor Suceava, fiind pregătit de profesorii Carmen Amorăriței (la clasă) și Petru Crăciun (la Cercul de astronomie și astrofizică).

O performanță deosebită a obținut și Alexandra Ecaterina Balabasciuc, elevă în clasa a V-a la Liceul Tehnologic ,,Vasile Cocea” din Moldovița. Ea a obținut trofeul ,,Tânărul Astronom” și mențiune, având un punctaj foarte aproape de medalia de bronz. Eleva a fost cea mai mică ca vârstă din toată olimpiada și a concurat la categoria Juniori (elevi cl. V-VIII, respectiv cl. a IX-a, pentru elevi care nu au împlinit 15 ani la 1 ianuarie anul curent). Alexandra Ecaterina Balabasciuc a concurat cu elevi mult mai mari ca vârstă și a obținut un rezultat foarte frumos pentru subiectele dificile din cadrul probelor.

Mențiune la categoria Juniori a obținut Constantin-Petrică Caunii, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Popadiuc” Rădăuți/Palatul Copiilor din Suceava, pregătit de profesorii Carmen Amorăriței (la clasă) și Petru Crăciun (la Cercul de astronomie și astrofizică).

 

Elevi suceveni cu rezultate remarcabile

Trofeul ,,Tânărul astronom” și mențiune au obținut și următorii elevi din județul Suceava, de la clasa a V-a: Ioan Casian Hăidoaie, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava/Palatul Copiilor Suceava; Ștefan Ianis Niță, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava/ Palatul Copiilor Suceava; Dragoș Todică, de la Școala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu” Fălticeni/Palatul Copiilor Suceava, și Vasile Polocoșer, de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” Suceava/Palatul Copiilor Suceava.

La categoria Seniori 1 (elevi din cl. IX-X),  mențiune a obținut Mihai Caunii, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ,,Petru Rareș” Suceava/Palatul Copiilor din Suceava, pregătit de profesorii Victor Șutac (la clasă) și Petru Crăciun (la Cercul de astronomie și astrofizică).

La categoria Seniori 2 (elevi din cl. XI-XII), mențiune a obținut Eduard Aenoae, elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic ,,Tomșa Vodă” Suceava, pregătit de profesorii Magdalena Cosovanu (la cercul de astronomie) și Ilie Cosovanu (la clasă). De asemenea, la această categorie, Seniori S2, mențiune a obținut și Bogdan Todică, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ,,Nicu Gane” din Fălticeni/Palatul Copiilor Suceava, pregătit de profesorii Marcel Ciuruș (la clasă) și Petru Crăciun (la Cercul de astronomie și astrofizică).

 

100 de elevi, cei mai buni din țară, prezenți la Suceava

Festivitatea de premiere a etapei naționale a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a avut loc luni, 9 august 2021. La eveniment au participat 100 de elevi dintre cei mai buni din țară pentru trei categorii de vârstă: Juniori (elevi cl. V-VIII, respectiv cl. a IX-a, pentru elevii care nu au împlinit 15 ani la 1 ianuarie anul curent), Seniori 1 (elevi din cl. IX-X) și Seniori 2 (elevi din cl. XI-XII).

Olimpiada a fost organizată în colaborare cu Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO. Elevii participanți la această olimpiadă trebuie să aibă cunoștințe avansate de matematică și fizică, iar unele din aceste cunoștințe se studiază doar în primii ani de facultate. În urma acestei olimpiade, s-au selectat elevii lotului național care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, și care, anul acesta, se va desfășura la Bogota, în Columbia, în perioada 14-21 noiembrie.

 

Suceava, un exemplu de bună practică

Vă reamintim că Olimpiada de Astronomie și Astrofizică a Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava s-a desfășurat în perioada 26-29 iulie, cu prezență fizică. Cei 100 de elevi participanți au susținut trei probe cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, și anume: Proba 1 (proba teoretică cu durata de trei ore), Proba 2 (proba observațională - hartă mută, cu durata de o jumătate de oră) și Proba 3 (proba de analiza datelor, cu durata de patru ore). Probele s-au desfășurat în trei amfiteatre foarte spațioase din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.

După terminarea tuturor probelor, elevii au plecat acasă, iar evaluarea a fost realizată online. Lucrările elevilor au fost scanate și trimise profesorilor evaluatori din comisia națională a olimpiadei, și anume la 36 de profesori și oameni de știință din toată țara, având la dispoziție pentru această evaluare 6 zile, iar pentru rezolvarea contestațiilor timp de două zile. „Prin acest procedeu, am dovedit un exemplu de bună practică care s-a realizat aici, la Suceava, la această olimpiadă națională, privind evaluarea online a examenelor pe care Ministerul Educației dorește să o aplice în anii viitori și care are avantajele sale (profesorii au un timp mai lung de evaluare, astfel încât să gândească fiecare soluție dată de un elev care poate a fost diferită față de cea din barem, dar a care a fost corectă științific)”, ne-a spus prof. Petru Crăciun, inspector școlar pentru disciplina fizică din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava.

 

Premii în cărți

Subiectele pentru cele trei probe de la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică au fost foarte dificile, comparabile cu cele de nivel internațional, și au fost realizate, ca în fiecare an, de prof. dr. Mihail Sandu de la Călimănești, autor a 67 de culegeri de probleme și cărți în domeniul fizicii, astronomiei și astrofizicii.

De asemenea, profesorul Mihail Sandu va oferi gratuit fiecărui participant (elev sau profesor) la olimpiadă trei volume care acum sunt date la tipărit la Suceava, la Editura Cygnus. Aceste volume conțin rezolvările de probleme de la această olimpiadă, rezolvările de la concursurile de fizică „Cygnus” și „Marin Dacian Bica” și rezolvările de la Tabăra Națională de Astronomie și Astrofizică ,,Marin Dacian Bica”, și se numesc ,,Sub cerul Bucovinei”.

Ele vor fi trimise prin colet poștal, alături de premiile obținute de participanți, tuturor elevilor și profesorilor de la olimpiadă.

 

Mulțumiri. Aprecieri

La final de competiție, mulțumiri se îndreaptă către Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava și Societatea Științifică Cygnus - centru UNESCO, pentru buna organizare a acestei olimpiade și, în mod special, către prorectorul prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prof. univ. dr. Dan Milici, decanul facultății de Inginerie electrică și știința calculatoarelor și președinte al comisiei de organizare a olimpiadei, lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, directorul departamentului observator astronomic din cadrul universității și președintele executiv al olimpiadei, cercetătorul Diana Muntean din cadrul universității sucevene, precum și către toate persoanele din universitate care s-au implicat în buna organizare.

Aprecieri și mulțumiri merită din plin toate cadrele didactice din județul Suceava care s-au implicat voluntar în buna organizare a olimpiadei. De asemenea, mulțumiri merită și Ansamblul de dansuri populare polone „Mała Pojana” din Poiana Micului, coordonat de prof. Agneșca Polacec, Ansamblul de dansuri populare ucrainene „Cervona Kalena” din Negostina, coordonat de Iulian-Petru Chideşa, care au încântat audiența la festivitatea de deschidere a olimpiadei. Organizatorii transmit mulțumiri sponsorilor olimpiadei: Apa Bucovina și Calea Ferată Îngustă SRL. Nu îl ultimul rând, toți elevii participanți și profesorii îndrumători merită felicitări pentru aceste rezultate frumoase, în special echipa suceveană, pentru toate rezultatele obținute la această competiție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi elevi suceveni vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.
 Vizualizări articol: 1222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doi elevi suceveni vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei