15 comune din județul Suceava sunt incluse în procedura de licitație inițiată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică a proprietăților în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Anunțul a fost făcut de șeful Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Vasile Mocanu, care a precizat că lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Vasile Mocanu a spus că finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR).
Mocanu a precizat că localitățile care vor beneficia de cadastru gratuit sunt Dornești, Dumbrăveni, Fântânele, Frătăuții Noi, Grănicești, Iacobeni, Ilișești, Păltinoasa, Pătrăuți, Sadova, Satu Mare, Stroiești, Șcheia, Udești și Verești.
El a arătat că ANCPI a publicat, în data de 3 august 2021, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunțul cu numărul CN1033469 – Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor din 297 de localități, prin Programul Operațional Regional - Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”.
Vasile Mocanu a spus că procedura de achiziție publică se desfășoară pe loturi, fiecare comună reprezentând un lot. La această procedură pot depune oferte toți operatorii economici din țară sau din străinătate care îndeplinesc cerințele solicitate de ANCPI, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 13 septembrie 2021.
Vasile Mocanu a mai declarat că proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF) prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 de localități situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, 46.933.673 de euro reprezentând cofinanțarea de la bugetul de stat.