Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a efectuat un număr mare de controale în acest an, în care a insistat însă pe prevenire, pe conștientizarea agentului economic cu privire la deficiențe.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a precizat că este adeptul acestei politici, în care cel controlat să fie sancționat cu avertisment în primă fază, dacă a greșit, sigur cu impunerea unor termene imediate de intrare în normalitate. Pe de altă parte, după cum arată și statisticile, acolo unde a fost vorba de abateri grave, mai ales legate de igienă, cu risc direct pentru consumatori, s-au dat amenzi, și încă amenzi mari.
În cadrul controalelor oficiale la unitățile înregistrate sanitar-veterinar, verificate în proporție de 85-90% din total, au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 84.400 de lei. Din cele 41 de sancțiuni, 30 au fost avertismente scrise. Așadar, 11 dintre procesele-verbale au constat în amenzi, amenzi nu tocmai mici.
Doctorul Voloșeniuc a exemplificat că s-au dat sancțiuni severe pentru depozitare necorespunzătoare de produse alimentare, manipulare necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare, condiții de igienă precară etc.
La unitățile autorizate de procesare carne sau lapte au fost date 5 avertismente.
Despăgubiri în cazul porcilor cu pestă africană, dacă crescătorii au alertat veterinarii la timp
Instituția sanitar-veterinară a pus un accent deosebit în acest an și pe acordarea de despăgubiri, în cazul proprietarilor de animale care au suferit din cauza focarelor de boli transmisibile. Accentul deosebit a fost pus pe ținerea sub control a pestei porcine africane, care a făcut multe probleme și în județ. Crescătorii care au anunțat la timp că au porci cu simptome de pestă porcină africană au fost despăgubiți conform legii.
Este vorba de H.G. nr. 1.214/2009, privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.
De exemplu, proprietarul a 12 porci cu pestă a fost despăgubit cu suma de 7.667 lei, în timp ce pentru 18 porci sacrificați pentru a opri răspândirea virusului s-au acordat despăgubiri de 10.358 lei.
Au fost acordate despăgubiri și pentru două bovine cu leucoză enzootică (6.925 lei), respectiv pentru un proprietar de cal cu anemie infecțioasă (3.300 de lei).
„În privința acestui virus al pestei porcine africane, care ne dă mari bătăi de cap și produce pierderi economice mari, la acest moment avem închise toate focarele de la porc domestic. În general, crescătorii au colaborat bine, au sprijinit echipele noastre, și vreau să le mulțumesc pentru asta. Cei mai mulți oameni au înțeles pericolul ca efectivele de porci să fie compromise în totalitate. Este pozitiv că probele recoltate recent de la porci suspecți de boală au ieșit negative. Mai avem în evoluție focarele de la mistreți și suntem în continuare în alertă pe această temă”, a conchis directorul executiv al DSVSA Suceava.