Mandate de arestare prelungite definitiv cu încă 30 de zile în dosarul procurorilor de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, în care este vorba de două fete exploatate sexual prin mai multe localități din județul Suceava, dar și în Maramureș, cu punct de plecarea din comunitatea de romi de la Mironu - Valea Moldovei. Mandatele au fost prelungite pentru trei din cei șapte inculpați, care vor executa a treia lună de arest preventiv.
Alexandru Robert Măcărescu, Vasile Plai și Florin Marius Țucă, considerați cu rol important în grupare, au de stat cel puțin încă 30 de zile după gratii, pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, proxenetism și trafic de minori. Ceilalți patru inculpați din dosar au fost puși în libertate după două luni de arest preventiv, dar sub măsura controlului judiciar.
Prostituția și proxenetismul au luat avânt în ultimii ani
Structurile de combatere a crimei organizate au adunat date cu privire la faptul că de la Mironu erau transportate în diverse locații din județul Suceava și nu numai două fete, din care una minoră, care se prostituau în folosul unor proxeneți.
Un grup infracțional format în primă fază din trei indivizi ar fi acționat de la finele anului trecut și ar fi transportat o minoră de 16 ani, în scopul exploatării acesteia prin obligare la practicarea prostituției, în zona localităților Fălticeni, Spătărești, Capu Câmpului, Mironu, Gura Humorului, Mălini și Ostra. Partidele de sex aveau loc la pensiuni sau în locuințe închiriate. Tot în aceste localități, și tot adusă de același grup de proxeneți, se mai prostitua și o fată de 18 ani, rezultă din cercetări.
Fetele erau ținute intervale relativ scurte în fiecare localitate, în doar trei luni de zile acestea trecând prin toate localitățile mai sus amintite, rezultă din cercetări. Prin această mișcare frecventă, grupul infracțional era destul de greu de localizat, evident și probarea activității infracționale fiind dificilă.
Fetele ar fi fost transportate de același grup la Sighetu Marmației, unde au fost exploatate sexual, la un motel și la o casă de vacanță închiriată.
În perioadele de transfer dintre localitățile în care se prostituau, fetele erau cazate la Mironu, la domiciliul unuia din suspecți.
De remarcat că în ultimii doi-trei ani de zile, prostituția și proxenetismul au revenit la cote ridicate în județ. Site-uri legale abundă de secțiuni cu anunțuri de la fete care se oferă în apartamente din Suceava, de multe ori acestea având în spate indivizi care le coordonează. Procurorii de la DIICOT au acționat în cazul mai multor grupări, mai ales când a fost vorba de minore exploatate sexual ori de proxenetism la modul evident.
Cele două fete traficate trebuiau să fie în grija ”Protecției Copilului”
Cele două fete traficate erau în îngrijirea Direcției de Protecție a Copilului Suceava, însă ar fi fugit din centrele în care se aflau. Procurorii de la DIICOT și polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au subliniat într-un comunicat de presă această problemă, a fetelor care ajung pe mâna proxeneților, deși ar trebui să fie sub protecția unei autorități a Statului:
„În urma activităţilor investigative și de cercetare penală desfăşurate, s-a stabilit faptul că la sfârșitul anului 2020, un tânăr de 21 de ani, din comuna Valea Moldovei, jud. Suceava, împreună cu un bărbat de 30 de ani, din comuna Capu Câmpului, jud. Suceava, și un alt bărbat de 32 de ani, din comuna Valea Moldovei, au constituit un grup infracțional organizat, care a acționat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de minori față de o persoană vătămată minoră, în vârstă de 16 ani (victima fiind asistată de către DGASPC Suceava - Centrul de Servicii Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate), în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituției, prin inducere în eroare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a minorei. În executarea aceleiași rezoluții infracționale, cei trei sunt bănuiți și de săvârșirea infracțiunii de proxenetism față de o altă persoană vătămată (în vârstă de 18 ani, care la rândul ei a fost asistată de către DGASPC Suceava - Centrul de Servicii Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate) prin înlesnirea practicării prostituției și obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției. Concret, membrii grupului infracțional, pe care ulterior l-au sprijinit și alți șase bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 29 de ani, se preocupau de racolarea unui număr cât mai mare de clienți (dispuși să achite diferite sume de bani pentru a întreține raporturi sexuale) și asigurau transportul celor două persoane vătămate la domiciliul acestora sau în diferite unități de cazare de pe raza județelor Suceava și Maramureș, cea mai mare parte din sumele de bani rezultate fiind însuşită de către traficanți”.