În decurs de numai trei zile doi tineri care aveau în față tot viitorul și-au pierdut viețile. Ambii au intrat să se scalde și să scape de temperaturile foarte ridicate din această perioadă. Ultimul caz de acest fel s-a întâmplat ieri după-amiază, iar victima este un adolescent în vârstă de numai 15 ani. Tragedia s-a petrecut duminică după-amiază, în zona localității Milișăuți. Adolescentul intrase în apă pentru a se scălda, dar la un moment dat a dispărut. A fost momentul în care un om aflat pe mal a intrat după el. A reușit să-l aducă la mal, iar o altă persoană a sunat la 112 și a cerut ajutorul pompierilor și al unui echipaj medical. La fața locului au ajuns pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, cu o barcă pneumatică, o ambulanță SMURD B2 și o ambulanța SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă). Personalul medical l-a preluat și a început imediat manevrele de resuscitare, numai că, din păcate, nu s-a mai putut face nimic. Echipajul medical a fost nevoit să declare decesul copilului. Tot în timp ce se scălda a murit și un tânăr de 23 de ani. Nenorocirea s-a petrecut vineri după-amiază, pe raza localității Berești, în râul Siret. La fața locului au mers pompierii militari suceveni. Aceștia au găsit trupul tânărului la circa 5 minute din momentul în care au început căutările și l-au adus la mal. Echipajul de pe ambulanța SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă) l-a preluat și a început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe tânăr.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava au atras atenția că scăldatul poate reprezenta un pericol mortal. Avertizarea a venit în contextul în care în perioada următoare sunt anunțate temperaturi foarte ridicate, ceea ce ar putea constitui un imbold pentru multe persoane să meargă la scăldat pentru a se răcori. În acest sens, pompierii au venit cu o serie de recomandări pentru suceveni:
- scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului;
- supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia;
- evitați scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați sau nu aveți deprinderile necesare;
- evitați scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigații sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte ori curenții sunt foarte puternici;
- nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
- nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave.
Reprezentanții ISU Suceava au mai precizat că orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean trebuie anunţată imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.