Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a transmis sucevenilor din Diaspora că este foarte optimist în privința dezvoltării județului și a României. Gheorghe Flutur a participat, duminică, la deschiderea programului „Luna Diaspora”, care a avut loc în Sala Unirii a Consiliului Județean. Aici a avut loc întâlnirea cu sucevenii din Diaspora, la care au fost prezenți suceveni aflați în străinătate, vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă, secretarul de stat din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni Oana Ursache, prefectul Iulian Cimpoeșu, fondatorul Repatriot, Marius Bostan, șefi și reprezentați ai mai multor instituții din județ, precum și mai mulți primari, printre care cei din Adâncata și Bosanci.
Gheorghe Flutur a ținut să sublinieze faptul că, în perspectivă, este optimist în ceea ce privește investițiile care se vor realiza în România și în județul Suceava. „Sunt 80 de miliarde de euro în șapte ani, bani pe care Româna îi va primi și trebuie să îi cheltuim inteligent pentru dezvoltare. La acești bani, în următorii șapte ani, din discuțiile cu premierul, România va mai aloca în jur de 12-15 miliarde pe an pentru investiții. Asta înseamnă că în următorii șapte ani, România va putea beneficia de circa 180 de miliarde de euro. Este o sumă uriașă. Dacă vom avea capacitate și clasa politică înțelepciunea să aloce inteligent această resurse financiară, să folosim motoarele, libera inițiativă, vom fi departe”, a spus Flutur.
El a ținut să le prezinte sucevenilor aflați în Diaspora principalele proiecte pentru dezvoltarea județului Suceava, precizând faptul că prioritatea pentru această zonă va fi construcția de autostrăzi. Gheorghe Flutur a amintit că la semnarea contractului pentru autostrada A7, pe masca sa de protecție a scris „A7”. „Este vorba despre autostrada care să lege Suceava de București, coridorul Nord-Sud, care a intrat în linie dreaptă. Deja patru tronsoane s-au licitat până la Pașcani, iar mai târziu s-a întocmit studiul de fezabilitate pentru Pașcani – Suceava - Siret, dar și acesta este în linie dreaptă și deja se știe traseul spre Siret. A7 este o realitate din bani europeni pentru următorii ani”, a dat asigurări Flutur. El a făcut referire și la autostrada A8, spunând că aici s-a dat drumul la două tronsoane, respectiv legătura dintre Ungheni, Iași și Târgu Mureș. „Aici județul Suceava este în apropierea acestei autostrăzi, iar noi avem proiecte care se referă la dezvoltarea Sucevei la 50 kilometri de A8”, a declarat șeful administrației județene. Astfel, el a spus că CJ Suceava este în licitație cu drumul Vatra Dornei - Panaci - Bilbor - Toplița, spre A8. Gheorghe Flutur a spus că acest drum a fost modernizat pe o lungime de 28 de kilometri, urmând să fie făcute lucrări pe încă 4 kilometri de serpentine pentru legătura cu Harghita, legătura cu A8. De asemenea, Flutur a declarat că un alt drum care este în licitație și care va face legătura cu A8 este cel pe ruta Mălini - Borca spre coada lacului Bicaz. „Acestea sunt doar două proiecte ale CJ Suceava care vor duce spre A8. Sunt investiții care sper eu să vă convingă să veniți acasă”, le-a spus președintele Consiliului Județean sucevenilor din străinătate. El a amintit și de „Autostrada nordului”, respectiv drumul expres Suceava – Vatra Dornei – Bistrița - Satu Mare, la care se lucrează la studiile de fezabilitate.
Gheorghe Flutur a amintit că instituția pe care o conduce a preluat o parte din acest traseu pentru a construi șoseaua de centură a orașului Gura Humorului.
La Aeroportul „Ștefan cel Mare” va fi construit încă un terminal pentru pasageri
În același timp, Gheorghe Flutur a spus că investiții importante se realizează și pentru dezvoltarea Aeroportului „Ștefan cel Mare”, precizând că cel mai probabil la sfârşitul lunii august va fi finalizat cel de-al doilea terminal pentru pasageri. Flutur a precizat că urmează construcția celui de-al treilea terminal, precum și a unui terminal pentru transport cargo.
Președintele CJ Suceava a evidențiat faptul că aeroportul sucevean este „foarte căutat”, dar și că în momentul de față din Suceava sunt zboruri către 11 destinații externe, un rol important în deschiderea acestora avându-l și sucevenii din Diaspora. Gheorghe Flutur a precizat că în momentul de față sunt tratative avansate pentru deschiderea de zboruri spre Spania, dar și la Paris, în Franța și la Tel Aviv, în Israel. „Apelul meu spre Diaspora este să se constituie în grupuri de inițiativă la capăt de pistă, cum spun eu, pentru a avea mai multe zboruri”, a precizat Flutur.
Șeful administrației județene a lansat și o invitație către sucevenii din Diaspora să vină și să investească în parcurile industriale de la aeroport și din Siret.
De asemenea, Gheorghe Flutur a declarat că în județul Suceava se fac investiții extrem de mari și în domeniul sănătății, precizând că în momentul de față sunt în derulare proiecte de peste 150 de milioane de euro. El a amintit de investițiile pentru spitalele de copii și cel de boli infecțioase, dar și de spitalul de oncologie.
Printre investițiile prezentate de Gheorghe Flutur sucevenilor din Diaspora se numără și cele din domeniul turismului, el amintit în mod special de stațiunea turistică Bucovina, proiect în care CJ Suceava s-a asociat cu orașul Gura Humorului și municipiile Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Flutur a spus că un proiect important, de 33 de milioane de euro, este cel pentru modernizarea și redeschiderea taberei de la Bucșoaia.
Flutur: „M-aș bucura să nu fim campioni la oameni trimiși la muncă”
Președintele CJ Suceava le-a mai transmis sucevenilor din Diaspora că pentru realizarea investițiilor din județ, dar și din toată zona Moldovei trebuie o mai mare implicare, atât din partea autorităților, cât și a cetățenilor. „Suntem foarte implicați în proiecte și o să fim și gălăgioși, în sensul bun, pentru a ne apăra drepturile. Asta pentru a înlătura diferențele dintre noi și Ardeal, dintre noi și zona București – Ilfov. Am auzit că pentru Moldova va fi alocată o sumă de două miliarde de euro pentru infrastructură. Moldova merită 20 de miliarde de euro pentru a putea să ajungem din urmă, cât de cât, celelalte regiuni din țară. Acum noi suntem campioni la exporturi de forță de muncă și m-aș bucura ca avioanele care vin la Suceava să fie pline de oameni de afaceri și de turiști și nu de forță de muncă. Dar joburile mai bine plătite vor fi aici când vor fi autostrăzi. Iar unitatea sucevenilor din afară și din țară trebuie să fie mult mai puternică. Și eu m-aș bucura să nu fim campion la oameni trimiși în muncă”, a mai declarat Gheorghe Flutur.
De asemenea, el a mai adăugat că personal crede că trebuie să se ocupe de toți sucevenii, fie că sunt acasă, fie în Diaspora. „Când unul din cinci suceveni nu e acasă, eu simt că trebuie să mă preocup de toți. Și de cei de aici, și de cei plecați, pentru că altfel nu e întreg județul”, a declarat Flutur.
Tot în cadrul întâlnirii de duminică, Gheorghe Flutur a lansat o invitație către sucevenii din Diaspora să participe la toate evenimentele organizate în luna august, el făcând referire în primul rând la aniversarea a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”, care va avea loc pe 15 august la Mănăstirea Putna.