Lipsa forței de muncă locale face ca tot mai multe firme să recurgă la muncitori străini pentru a-și putea continua activitatea economică.
Referitor la domeniile în care străinii profesează în județul Suceava, șeful Biroului pentru Imigrări Suceava, comisarul-șef Florin Petrescu, a declarat că majoritatea sunt angajați în domeniul construcțiilor, alimentației publice - îndeosebi în restaurante, în panificație și în transporturi.
Din datele furnizate de șeful Biroului pentru Imigrări Suceava reiese că în acest an numărul lucrătorilor străini s-a dublat față de anul trecut și s-a triplat față de 2019. Astfel, în cursul anului 2020, în evidențele Biroului pentru Imigrări Suceava au fost 222 de străini angajați în muncă, în anul 2019 au fost 151 de străini angajați în muncă, iar în acest an sunt 479 de străini angajați în muncă.
Potrivit sursei citate, din state membre ale Uniunii Europene sunt în evidență, la această dată, 83 de cetățeni care desfășoară activități lucrative pe raza județului Suceava, care provin preponderent din Austria, Germania, Italia, Franța și Polonia, iar din state terțe (non-UE) sunt 396 de străini. Dintre aceștia din urmă, 148 provin din Republica Moldova, 70 din Nepal, 28 din Bangladesh, 28 din Ucraina, 18 din Turcia, 12 din China, iar restul din alte state.
În ceea ce privește nivelul de calificare al străinilor angajați în județ, comisarul-șef Petrescu a arătat că, urmare a modificărilor legislative privind angajarea și detașarea cetățenilor străini pe teritoriul României, Inspectoratul General pentru Imigrări nu mai verifică acum condițiile de calificare a străinilor ce urmează a fi angajați, angajatorul asumându-și, printr-o declarație pe proprie răspundere, că aceștia îndeplinesc condițiile de pregătire profesională și experiență în activitate prevăzute de legislația în vigoare pentru ocuparea acelui loc de muncă.
În legătură cu angajarea de lucrători străini în județ, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, că practic este nevoie de forță de muncă în orice domeniu, astfel că i-a solicitat premierului Florin Cîțu aducerea de lucrători străini, în special din Ucraina și Serbia. „În paralel, trebuie pregătită și forța de muncă de la noi, dar ne confruntăm cu criză de oameni în aproape toate”, a afirmat Gheorghe Flutur.
Menționăm că din septembrie 2020 sunt exceptați de la obținerea avizului de angajare cetățenii din Republica Moldova, Ucraina și Serbia, încadrați în muncă pe teritoriul României, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Cetățenii statelor menționate care doresc să desfășoare activități lucrative pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.
Mai multe informații despre reglementarea șederii pe teritoriul României pot fi aflate de pe site-ul http://igi.mai.gov.ro/. Cei interesați au posibilitatea de a depune documentele și prin intermediul aplicației online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru reducerea timpului de așteptare la ghișeu și eficientizarea procesului de preluare a documentelor.