Un inspector din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore de procurorii DNA Iași. Suceveanul Alexandru Rebenciuc avea atribuții de control și în județul Iași, iar acuzațiile care i se aduc sunt de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.
”În perioada 12 mai - 30 iunie 2021, în calitate de inspector antifraudă, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi pretins și primit pentru sine sau pentru altul sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza în contextul în care, cu ocazia a două controale la societatea comercială respectivă, inspectorul ar fi constatat nereguli. Concret, inspectorul fiscal ar fi pretins pentru sine 1.500 de euro, din care ar fi primit efectiv, în două tranșe, suma de 1.000 euro, iar pentru colaboratoarea sa ar fi pretins o sumă neprecizată din care ar fi primit 500 de euro. În contextul controlului fiscal desfășurat, pentru a favoriza societatea comercială, inspectorul ar fi inserat mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu a sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 de lei”, se arată într-un comunicat al DNA.
Cu ocazia anchetei, procurorii au avut sprijin din partea Inspectoratelor Județene de Jandarmi Iași și Suceava.
În cursul zilei de joi, Alexandru Rebenciuc a fost prezentat în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Magistratul a respins propunerea și l-a plasat în arest la domiciliu pe inspectorul de la Antifraudă. Acesta își va petrece următoarele 30 de zile la casa mamei sale, din Călinești Cuparencu. Măsura luată ieri nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Iași.
Anchetatorii au mai făcut precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.