40 de copii din învățământul primar de la Școala Gimnazială Preutești participă, în perioada 19-30 iulie, la școala de vară „cu scLipici”, cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi. Școala Gimnazială Preutești se numără printre cele 11 școli din țară selectate de Fundația Noi Orizonturi să desfășoare acest program și face parte dintr-o mișcare națională a școlilor și comunităților care și-au luat misiunea ca toți copiii care finalizează clasa a IV-a să știe să scrie și să citească și să nu se mulțumească cu mai puțin.
Scopul proiectului este de fapt sprijinirea reducerii decalajelor în dezvoltarea competențelor de bază de citit-scris la elevii din ciclul primar.
Citit-scris – activități de învățare, jocuri
Școala de vară le oferă copiilor activități atractive și antrenante de învățare estivală atât în interiorul Școlii Gimnaziale Preutești, cât și în aer liber. Activitățile școlii de vară vizează următoarele arii de dezvoltare: citit-scris – activități de învățare, jocuri construite în jurul unor povești care se vor citi, dramatizare, scriere distractivă, completarea jurnalului „cu scLipici”; matematică – jocuri de societate care presupun numărat, matematică distractivă, explorarea realității din viața cotidiană cu ochi de „matematician”; arte vizuale și abilități practice - activități de meșterit și de dezvoltare a creativității construite ca extindere a povestirii/cărții zilei; abilități de relaționare – jocuri de echipă în aer liber cu implicarea copiilor și adulților, dezbateri, interacțiuni cu membrii comunității locale.Fiecare zi se sprijină pe câte o valoare și o carte actuală pentru copii.
Prof. coord. Adina-Maria Popa a declarat: „Copiii nu încetează să ne surprindă cu răspunsuri și asocieri creative. Astfel, am aflat că poveștile au, pentru ei, aromă de ardei iute, spațiu, casă nouă sau chiar viață. Încrederea, recunoștința, prietenia, generozitatea, curajul, optimismul, diversitatea, aprecierea (patrimoniul în sens larg) sunt descoperite de copii prin lecturi de excepție. <Loc la voi pe măturoi>, de Julia Donaldson, <Povestea băiețelului care trăia pe lună>, de Maria Papayanni, <Din fericire>, de Remy Charlip, sunt doar câteva dintre titlurile acestei ediții a școlii <cu scLipici>”.
Formatori
Echipa (formată din director prof. Lucian-Ionuț Rusu, prof. coord. Adina-Maria Popa, prof. Roxana Florea și prof. Magdalena Nechifor) a fost încântată să-i primească în școală pe studenții voluntari Andreea Aioanei, Simina Cojocariu (Gafencu), Nicolai Aurel Coroamă, Antonio Clemente și Andreea Nicoleta Merilă, recrutați cu sprijinul Universității „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava.
Aceștia au venit motivați să observe și să învețe ei înșiși, dar și să se facă utili ca asistenți ai profesorilor, citindu-le copiilor sau ajutând la derularea unor activități pe grupuri, jucându-se cu cei mici, ajutând la pregătirea materialelor didactice și contribuind cu priceperile lor specifice. De asemenea, școala de vară de la Preutești beneficiază timp de cinci zile și de experiența profesoarei Mihaela Griga, formator și facilitator al școlilor de vară „cu scLipici”.
„Copiilor le este transmisă naturalețea învățării ca activitate umană cotidiană ce are loc prin interacțiunile dintre oameni. Resursele necesare (cărți, rechizite, alfabetare de la Numlit Education, jurnale <cu scLipici>) au fost asigurate de Fundația Noi Orizonturi, care le-a pregătit pentru aceste evenimente estivale cu sprijinul PEPCO România. Masa copiilor este asigurată de SC Crinrom SRL, cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi”, a completat coordonatoarea școlii de vară de la Preutești.