În ce le privește pe frigidere, mucegaiul și mirosurile neplăcute sunt cele mai comune probleme pe care le întâmpină deținătorii, când vine vorba de întreținere. În prezent, a avea în gospodărie un ajutor de nădejde în depozitarea și menținerea alimentelor în cele mai bune condiții, este la îndemâna tuturor, de aceea este important să cunoști cum menții interiorul acestor frigidere în cele mai bune condiții pentru produsele pe care le conține. Este necesar atât pentru confort, dar mai ales pentru sănătate și pentru ca electrocasnicul să aibă durată cât mai lungă de utilizare.
Mucegaiurilesunt de fapt ciuperci, de tip eucariot, alcătuite din una sau mai multe celule, saprofite sau parazite, care se înmulțesc prin spori. Sunt foarte multe specii și unele dintre ele sunt benefice, de aceea sunt folosite în industria alimentară sau în alte domenii, prin intermediul biotehnologiei. Deoarece sunt microorganisme ușor adaptabile, cu limite largi de pH (1,5-9), iar sporii sunt foarte rezistenți și se mențin în stare latentă timp îndelungat, nu este de mirare că se află cam peste tot, chiar dacă nu le vedem cu ochiul liber decât când crează o colonie. Se dezvoltă în prezența oxigenului (un număr limitat pot trăi fără O2- cum sunt cele ce produc mucegăirea internă a untului sau ouălelor) și a umidității, iar temperatura optimă este de 25°C (un număr restrâns sunt termofile, cele patogene dezvoltându-se la 37°C), de aceea depozitarea alimetelor în frigidere stopează dezvoltarea lor. Există totuși și specii adaptate la temperaturi mici, 0-3°C, dar toate mor la temperaturi ridicate, de peste 88°C.
În frigideremucegaiul apare doar dacă ai introdus alimente care aveau pe ele spori, invizibili cu ochiul liber, și aceștia se răspândesc în mediul umed, căutând modalități de înmulțire. Deoarece unele specii prosperă și la temperaturi scăzute, primul și cel mai important aspect ține de modul în care introduci produsele în frigider. Deci:
- Verifică atent fiecare aliment înainte de a-l pune la frigider, dacă este în termenul de garanție, dacă are zone de culoare suspectă, dacă este bine ambalat.
- Închide etanș cutiile, borcanele sau alte recipiente pe care le folosești în păstrarea la rece.
- Dacă ai posibilitatea, folosește vidarea pentru cât mai multe din produsele pe care le consumi în timp mai îndelungat.
- Organizează frigiderul și ține separat produsele din carne, lactatele, ouăle, legumele și fructele.
- Vasele cu mâncare gătită se indroduc în frigidere doar acoperite și se păstrează maxim 24 h.
- Dacă scoți din frigider un aliment din care consumi doar o anumită cantitate, cum ar fi un borcan cu muștar, o cutie cu smântână, un baton de salam, oprește cât mănânci și pune-l înapoi, nu îl ține pe masă timp îndelungat.
Curățenia este vitală în controlul răspândirii mucegaiurilor. Chiar și în frigiderecurățenia trebuie făcut regulat, așa că organizează un program pe care îl notezi spre reamintire, în așa fel încât să nu uiți ce și când ai de făcut.