Alianța Franceză din Suceava, în colaborare cu Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a organizat, în perioada 12-23 iulie, a doua serie a celei de-a doua ediții a Școlii de vară francofone, sub genericul „Découvrir le français dès le plus jeune âge”.
Paleta largă de activități a celei de a doua serii a fost facilitată și de instituțiile partenere: Agenția Universitară a Francofoniei, Delegația generală Valonia-Bruxelles la București, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Primăria municipiului Suceava, Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Asociația Profesorilor de Limba Franceză filiala Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Programul zilnic al participanților s-a constituit din cursuri în regim intensiv de limba franceză, cu durata a câte două ore, continuând cu activități educative şi de recreere diverse (vizite la muzee, tur al Universității, ateliere de creație, lecții de înot și de bune maniere).
Cursurile de limba franceză au propus celor două grupe de elevi, „Les princes et les princesses du roi”, respectiv „Les explorateurs francophones”, metode de învățare și reactualizare atractive, pornind de la o serie de competențe diverse, adaptate nivelului de cunoaștere a limbii franceze. Astfel, prin jocuri de rol, scenete cu marionete, cântece, poezii și prin diverse lucrări și postere tematice, francofonii au reușit să își însușească variate achiziții lingvistice referitoare la formulele de salut, noțiunile temporale, activitățile cotidiene, viitoare profesii, familie, locuință, universul școlar și cadrul natural.
De remarcat sunt activitățile realizate cu ocazia zilei de 14 iulie, „La Fête Nationale de la France”. În atmosferă de sărbătoare, pe ritmurile Marseillezei, copiii au realizat ghirlande ornamentale şi afișe ca simbol al solidarității față de valorile francofone și au sărbătorit printr-o delicioasă degustare de croissante tradiționale.
Activități educative şi de recreere diverse au oferit tinerilor francofoni experienţe memorabile: turul Universităţii „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava, vizita Galeriei de Artă a Universităţii (cu expoziţia de artă plastică Filiala UAP Suceava „Alternative estetice”) animată de lector univ. dr. Oana Hrişcă, a Bibliotecii Universităţii, cursul de înot la Bazinul Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava, sub îndrumarea lector univ. dr. Sorin Rață.
„Micii Meșteșugari”
Atelierul ,,Micii Meșteșugari”, desfășurat la Muzeul Satului Bucovinean, a încurajat autenticitatea și creativitatea francofonilor. Cu răbdare și pricepere, profesoarele i-au îndrumat pe participanți în descoperirea artei meșteșugurilor populare. Roata olarului i-a fascinat pe copii, punându-le la încercare îndemânarea și imaginația, în timp ce încondeiatul ouălor și cusutul semnelor de carte au constituit un prilej de dezvoltare a răbdării și a dexterității. În final, calupul de lut s-a transformat în medalioane înflorite, căsuțe tradiționale, boluri și farfurii lucrate cu precizie la roată. Ouăle au fost îmbrăcate în veșmânt popular, iar semnele de carte își așteaptă locul în următoarea lectură de vacanță a micilor francofoni.
Bune maniere. „Așa Da! / Așa Nu!”
Cele două grupe de copii au participat la cursul de bune maniere din cadrul proiectului Școala de etichetă și bune maniere, activitate animată de prof. Margareta Lupașcu, președinte al Asociației IDEVA. Au învățat ce sunt bunele maniere, principiile care stau la baza acestora, au înțeles de ce trebuie să fie manierați prin jocuri de rol pregătite de ei. Au fost împărțiți în trei echipe și fiecare echipă a pregătit două jocuri de rol, care s-au încadrat în categoria „Așa Da! / Așa Nu!”. La finalul cursului, li s-a citit o poveste care viza aspecte care i-au sensibilizat. Copiii vor aplica acasă și vor descoperi prin propriile acțiuni rezultatele unui comportament manierat.
Diplome de absolvire
În cadrul de poveste al Cetății de Scaun, vineri, 23 iulie, a avut loc festivitatea de încheiere a celei de-a doua serii a Școlii de vară francofone și, implicit, a celei de-a doua ediții a acestui proiect.Festivitatea de premiere a strâns împreună părinţi, copii, formatori, directori şi organizatori. Copiii au fost cu toţii nerăbdători să se revadă, să interacţioneze, să se bucure şi să îşi pună în scenă talentele de francofoni. Prietenii din cele două grupe au susținut în fața părinților un mic spectacol în care au demonstrat că cele zece zile petrecute împreună au constituit o călătorie plină de aventuri în descoperirea frumuseţii limbii şi culturii franceze.
Ultima zi a școlii de vară francofone s-a încheiat cu decernarea diplomelor fiecărui participant în atmosferă deosebită a cetății de Scaun a Sucevei. Diplomele de absolvire a cursurilor Şcolii de vară, cărţile de benzi desenate oferite de Delegația Valonia-Bruxelles şi dulciurile au fost primite cu multă bucurie, aplauze şi încurajări.
Această serie a Școlii de vară francophone „Découvrir le français dès le plus jeune âge” a fost coordonată de directorii profesor gradul I Daniela Sandu și profesor gradul I Mariana Roșca, iar cursurile au fost animate de prof. Laura Ciurari, prof. Loredana Gașpar și prof. dr. Aura Mihoc. Inițiatoarele și coordonatoarele Școlii de vară la Suceava sunt prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, președinte de Onoare al Alianței Franceze din Suceava, și lector univ. dr. Mariana Șovea, director al Alianței Franceze.