O delegație a Asociației Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, formată din Silviu Petrariu, formator proiecte Erasmus+ în cadrul organizației, și maestrul caricaturist Mihai Pânzaru-PIM, însoțită de Lucian Dumitriu, inspector școlar pentru problemele romilor în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a participat, în perioada 6 - 8 iulie, la un schimb de experiență în orașul Patras din Grecia (mobilitate organizată în cadrul proiectului Erasmus+ „SMILES – Sprijinirea incluziunii imigranților prin dezvoltarea abilităților de viață”.
Activități de cunoaștere, reconectare și socializare
La activitățile desfășurate pe parcursul celor tei zile au participat reprezentanți din partea partenerilor proiectului: Association Formation Insertion Développement Local (organizația aplicantă, Franța), Soluciones Tecno-Profesionales Consulting (Spania), Asociación Canaria de Cooperación Solidaridad Internacional (Spania), Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (România), Duemilauno Agenzia Sociale (Italia), Edukai Oy (Finlanda) și Dafni Kentro Epaggelma Tikis Katartisis (Grecia).
Prima zi a mobilității a fost dedicată activităților de cunoaștere, reconectare și socializare, cât și prezentării unor povești reale ale imigranților. În următoarea dimineață, dezbaterile s-au desfășurat în jurul întrebării „cum putem descoperi cele mai bune practici?”, punctându-se aspecte legate de metodologie, impactul limbii și a structurii sociale și culturale. De asemenea, au avut loc și câteva ateliere, pe parcursul cărora au intervenit mai mulți parteneri locali greci. În cea de-a treia zi, Silviu Petrariu și Mihai Pânzaru-PIM au acordat un interviu în direct Televiziunii Intermedia, unde au povestit despre experiența din Patras.
21 de mobilități în cadrul proiectului
După cum ne-au spus reprzentnații Asociației Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Proiectul Erasmus+ SMILES are ca scop identificarea unor practici care să vizeze dezvoltarea abilităților de viață independentă a tinerilor vulnerabili și imigranților pentru învățarea limbii locului de reședință, a unor cunoștințe de cetățenie activă, a unei profesii și sprijinirea în căutarea unui loc de muncă. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni. A început pe 1 septembrie 2018 și urmează să se finalizeze pe 31 august 2021. „Cu acest prilej, o nouă delegație din partea organizației partenere din România se află în prezent în Franța, la întâlnirea de evaluare și închidere a proiectului. În total, au fost găzduite 21 de mobilități în cadrul proiectului, iar Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a participat la 19, pentru patru dintre acestea facilitând incluziunea socială a unor persoane cu dizabilități din Suceava”, a declarat Petru Vasile Gafiuc, președintele organizației.
Pentru mai multe informații legate de proiect, persoana de contact din partea Asociației Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina este Petru Vasile Gafiuc, președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org.