Aleșii locali suceveni au aprobat joi, 22 iulie, participarea Municipiului Suceava, în calitate de membru fondator, la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Suceava, statutul acesteia, precum și reprezentanții din cadrul Adunării Generale, punând astfel bazele viitorului transport public metropolitan, care va fi asigurat tot cu autobuze electrice, precum cele care circulă de ceva vreme prin Suceava.
Din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan Suceava vor face parte municipiul Suceava și alte opt localități: orașul Salcea, comunele Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți și Şcheia. Proiectul de hotărâre a fost transmis ca model și celorlalte localități, care vor lua decizii similare.
Conform inițiatorilor, primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, prin înființarea ADI Transport Metropolitan Suceava și a proiectelor care vor fi întocmite, pentru atragerea de finanțări europene, se va îmbunătăți eficiența de planificare a transportului public de călători și calitatea serviciilor de transport public, fiind facilitată accesibilitatea cetățenilor la o rețea integrată și eficientă din punct de vedere al costurilor.
“Am avut discuții cu inițiatorii – primarii din toate localitățile implicate, pentru început este necesară o contribuție de 3000 de lei, să se poată înregistra ADI ca persoană juridică. Am convenit să pună 1600 de lei localitățile (câte 200 de lei de localitate), iar diferența de 1400 de lei să o acopere Primăria Suceava. De asemenea, s-a stabilit ca norma de reprezentare să fie de un consilier la 2000 de locuitori. Drept urmare, toți consilierii locali din municipiul Suceava fac parte din Adunarea generală a asociației,
fiind populație mare, din celelalte localități vor fi câte 2 sau 3, în funcție de populația reprezentată”, a precizat edilul sucevean.
În total vor fi 51 de reprezentanți ai Adunării Generale a ADI Transport Metropolitan, din care 23 din municipiul Suceava, 6 ai comunei Şcheia, 5 ai orașului Salcea, câte 4 din partea comunelor Bosanci și Ipotești, 3 din partea comunei Moara și câte 2 de la comunele Adâncata, Mitocu Dragomirnei și Pătrăuți.
“E foarte important să aducem autobuze electrice pentru toate aceste localități și să scoatem traficul interjudețean din oraș, în special aceste maxi-taxi care aglomerează mult orașul și sunt mai greu de controlat.
E un proiect în care cred foarte mult și avem marea șansă să-l putem promova pe fonduri europene pe perioada de finanțare 2021 – 2027”, a adăugat primarul Sucevei, Ion Lungu, menționând că a primit asigurări din partea reprezentanților Guvernului României că vor fi finanțări pe acest tip de structuri asociative și pe transport metropolitan.