Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați reprezentanți ai USV, prorectorul Mihai Dimian, va deveni „Cetățean de Onoare al Sucevei”.
Decizia urmează să fie luată în ședința de joi, 22 iulie, la inițiativa consilierului local PMP Anca Gâtlan, dar mai mult ca sigur proiectul va fi susținut și de reprezentanții celorlalte partide.
Propunerea a fost făcută pentru merite deosebite atât în activitatea științifică și profesională, cât și în cea socială și civică, în beneficiul cetățenilor din municipiul Suceava.
În primul rând, deși era conferențiar universitar titular și coordonator de doctorat în inginerie electrică și electronică la Universitatea Howard, din Washington DC – capitala Statelor Unite ale Americii, Mihai Dimian a ales să revină în țară și să pună umărul, cu succes, la dezvoltarea universității sucevene.
Personalitate științifică marcantă pe plan internațional, Mihai Dimian a contribuit la crearea a numeroase legături științifice și economice, precum colaborările științifice cu instituții precum Universitatea Paris-Saclay (Franța), Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), Universitatea Maryland, College Park și Universitatea Statului Florida, câștigarea a multiple proiecte de cercetare și dezvoltare în competiții naționale și internaționale, precum și implicarea în atragerea și dezvoltarea industriei IT&C în municipiul Suceava.
Propunerea sa ca „Cetățean de Onoare al Sucevei” este motivată și de implicarea voluntară în multiple acțiuni de limitare a efectelor pandemiei în municipiul Suceava, precum:
- inițierea și coordonarea – pe baza liniei semiautomate de testare realizată la USV – dezvoltării primului laborator de diagnostic COVID-19 din județul Suceava la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava;
- inițierea și coordonarea Centrului de Consiliere pentru cadrele medicale (Central USV-Reziliență COVID), extins ulterior pentru consilierea psihologică, medicală și logistică a persoanelor afectate de COVID-19 din județul Suceava și a studenților USV;
- inițierea și coordonarea activităților de sprijin acordat Direcției de Sănătate Publică Suceava, în vederea digitalizării unor activități specifice, a amenajării de spații suport în cadrul universității și a selecției voluntarilor;
- realizarea unui model adaptat pentru predicția evoluției pandemiei în județul Suceava și a necesarului de resurse;
- inițierea proiectului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 si analizei tulpinilor circulante în România.