Șefa de promoție de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, Lavinia Christiana Vultur, este fata de 10 absolut. Ea a obținut media 10 la bacalaureat, 10 la evaluarea națională și a încheiat toți anii de școală de până acum cu media 10. Prof. Anişor Vasiliu, directorul Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni, ne-a spus că Lavinia Vultur este un „un elev excepțional, cea mai bună elevă din județ. Am pregătit-o pentru Olimpiada Națională de Istorie și știu că este un copil foarte inteligent, muncitor, care a obținut rezultate remarcabile, dar care are și un caracter foarte frumos”.
Să mai adăugăm și faptul că Lavinia Vultur nu a luat nici o oră de meditație particulară. A muncit mult, a dorit mereu să se autodepășească și, sub îndrumarea unor profesori dedicați, a reușit să fie cea mai bună.
Directorul Anişor Vasiliueste cel care a încurajat-o pe Lavinia să depună contestaţii la bacalaureat. Și a avut dreptate. Absolventa și-a câștigat pe drept cele câteva sutimi care făceau diferența. Lavinia merita media 10 pe linie la examenul maturității, pentru a se număra printre cei șapte elevi de 10 din județ.
„Efort constant, ambiţie şi nevoia de a fi într-o competiţie cu mine însămi, niciodată cu cei din jurul meu”
„Bacalaureatul constituie un ultim moment ce mi-a întregit experienţa de licean. Aceşti patru ani din viaţa mea au schiţat un traseu ascendent, presărat cu numeroase reuşite. Am intrat la liceu cu media 10. În 2019, am reuşit să obţin premiul I la Olimpiada Naţională de Istorie, iar finalul acestei etape a fost marcat de obţinerea distincţiei de șef de promoţie şi de rezultatul înregistrat la examenul de bacalaureat. Toate acestea mi-au dat încredere în mine, însă m-au făcut şi să înţeleg că o notă sau o medie nu mă defineşte, iar un rezultat bun la învăţătură este neînsemnat dacă nu este completat de un caracter bazat pe nişte principii morale bine definite”, ne-a spus Lavinia.
De aceea, tânăra se bucură că prin efort personal, prin multă voință reușește să se regăsească din ce în ce mai aproape de persoana care vrea să devină. Observă în fiecare zi o evoluţie constantă în ceea ce o privește, și nu numai pe plan intelectual. Ea vrea să se dezvolte și din punct de vedere psihic, spiritual, emoţional.
De multe ori a fost întrebată ce o motivează şi care este secretul unei reuşite. „Răspunsul stă în fiecare dintre noi”, spune Lavinia, „pentru că suntem atât de diferiţi încât nici un parcurs nu este asemănător cu altul. În cazul meu, cred că a fost vorba de un efort constant, de ambiţie şi de nevoia de a fi într-o competiţie cu mine însămi, niciodată cu cei din jurul meu. Nu-mi place să stagnez. Îmi propun mereu să îmi depăşesc limitele şi să îmi extind zona de confort, ceea ce a devenit un obiectiv constant pentru mine. Deşi am avut rezultate foarte bune la învăţătură, media de la bacalaureat a venit ca o surpriză. Nu m-am aşteptat la punctajul maxim, însă mă bucur din plin de el şi îl văd ca pe o încoronare a acestei perioade din viaţa mea”.
Adaptabilitate
Dacă mai credeți că este ușor să termini toți anii de școală cu media 10, să iei bacul și evaluarea națională cu media 10, să treci și printr-un an școlar în plină pandemie de Covid-19, cu multe schimbări în sistemul educațional, vă înșelați. A contat foarte mult adaptabilitatea şi capacitatea fiecărui elev de a lucra individual, așa cum a fost și în cazul Laviniei. Și tot nu ar fi fost suficient, dacă nu ar fi avut și sprijinul permanent al cadrelor didactice, „care au învăţat odată cu noi să treacă peste obstacolele puse de învăţământul online şi care au reuşit să rămână aproape de elevi, indiferent de situaţie. Cu acest prilej, ţin să le mulțumesc tuturor profesorilor care şi-au pus amprenta asupra progresului meu, dar în special celor trei profesori care m-au ajutat în pregătirea pentru examenul de bacalaureat. Doamna profesoară de limba română, Maria Lemnariu, va rămâne întotdeauna aproape de sufletul meu pentru că, pe lângă cunoştinţele vaste pe care le împărtăşeşte cu drag tuturor elevilor, este un model de răbdare şi bunătate ce îmi va servi ca etalon oriunde voi merge mai departe. De asemenea, şi domnul profesor Ioan Caulea, directorul adjunct al liceului, este foarte apropiat de elevi, demonstrând că nu trebuie să existe bariere între cadrele didactice şi elevi. Nu în ultimul rând, o contribuţie deosebită la reuşitele mele a avut-o domnul director şi profesor de istorie Vasiliu Anişor. Dumnealui a fost şi îndrumătorul meu în cadrul olimpiadei încă din clasa a VIII-a şi pot spune că întotdeauna s-a bucurat alături de mine de orice reuşită. Îi mulţumesc pentru încrederea pe care a avut-o în mine, dumnealui fiind şi cel care m-a încurajat să depun contestaţii după primele rezultate afișate la bacalaureat”.
„Mă duc cu sufletul deschis către noi experienţe, noi prietenii şi noi momente de neuitat”
Bucuriile, ca și tristețile, au timpul lor și... trec. Diferit, este adevărat, dar trec. Rămân amintirile. Pe cât de mare este bucuria Laviniei dată de acest rezultat şi de sfârşitul liceului, pe atât de grea este despărţirea de tot ce a însemnat pentru ea Colegiul Naţional „Nicu Gane”. Îi vor lipsi, cu siguranţă, momentele petrecute alături de colegi, atmosfera din pauze, excursiile sau proiectele la care a participat. Cu toate acestea, Lavinia este conştientă că fiecare etapă are un sfârşit şi este pregătită să înceapă o nouă perioadă din viaţa ei. „Mă duc cu sufletul deschis către noi experienţe, noi prietenii şi noi momente de neuitat. Sunt foarte entuziasmată de tot ce presupun studiile universitare, de alte provocări şi de trasarea viitorului meu din punct de vedere profesional”, este optimistă fălticeneanca. Tânăra vrea să urmeze Facultatea de Drept la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj.