Adunarea generală a Organizației Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului – #EOS, organizație care grupează cei mari operatori din industria europeană a lemnului, și-a ales o nouă conducere.
Suceveanul Ciprian Muscă, președintele ASFOR, a fost ales membru al Consiliului de Administrație al EOS, alături de reprezentanți ai industriei din Franța, Germania, Austria, Suedia, Finlanda, Letonia și Elveția.
Noul CA are un mandat de doi ani: iunie 2021 - iunie 2023.
Componența noului CA al EOS este următoarea:
Președinte: Herbert Jöbstl – SVP, șef operațiuni Stora Enso Wood Products (Austria)
Vicepreședinte: Ernest Schilliger – CEO al Schilliger Holz AG (Elveția)
Vicepreședinte: Maria Kiefer-Polz – Sales Leader, European Hardwood Production (Austria)
Membri:
- Jānis Apsitis – președintele Consiliului Kurekss (Letonia) – primul mandat
- Nicolas Douzain-Didier – director al Fédération Nationale du Bois (Franța)
- Mathias Fridholm – director Skogsindustrierna (Suedia)
- Stephan Lang – CEO al Rettenmeier (Germania)
- Kai Merivuori – director general al Asociației Finlandeze de Gater (Finlanda)
- Ciprian Muscă – președinte ASFOR (România) – primul mandat
- Thomas Sève – director general Monnet-Sève SA Sève (Franța).
Sampsa Auvinen, fost președinte al organizației, a fost ales în unanimitate președinte onorific al EOS.
Gândacul de scoarță și criza de lemn rotund, principalele teme dezbătute
Adunarea generală a EOS s-a desfășurat recent, online. Două teme mari au fost dezbătute cu această ocazie. Prima s-a referit la evoluțiile pădurilor afectate de gândacul de scoarță și a fost prezentată de Gerd Ebner de la Timber-Online. Din 2015, s-au înregistrat peste 369 milioane mc de lemn deteriorat numai în Germania, Republica Cehă și Austria. Ca urmare, prețul buștenilor a scăzut mult în vara anului 2020. Cererea foarte mare de bușteni a dus însă la o creștere semnificativă a prețurilor. Dar, dincolo de reglajele de preț ale pieței lemnului, industria își propune investiții importante în gatere noi, capacități de tăiere și procesare.
A doua temă abordată s-a referit la faptul că Federația Rusă va interzice de anul viitor exportul de bușteni. Prezentarea a fost susținută Jarno Seppala de la Indufor. Dacă Moscova va respecta solicitarea președintelui Vladimir Putin, care a cerut guvernului să interzică exportul de lemn rotund, impactul măsurii asupra fluxurilor globale de bușteni va fi foarte mare. Rusia este un exportator major, iar primul mare client afectat va fi China. China va face presiuni să importe din altă parte, iar cifrele oficiale arată că livrările de bușteni către China din Europa sunt deja în creștere și există riscul unei penurii structurale de bușteni în multe țări europene.