Momente emoționante s-au desfășurat vineri, 2 iulie, la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare situată în Parcul Șipote – Cetate, în cadrul Simpozionului „Ștefan cel Mare și Sfânt, ctitor al neamului românesc”. A fost primul an în care elevi și profesori de la mai multe colegii și licee din județ, dar și profesori de la universitatea suceveană s-au adunat împreună pentru a marca ziua de 2 iulie, o zi sacră pentru români, istorici sau pasionați de istorie, un moment în care s-a comemorat trecerea la nemurire a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.
Profesorii de istorie suceveni au transmis vineri, public, și un semnal de alarmă asupra importanței predării istoriei în școli. În acest sens, s-a dat citire unui memoriu semnat de profesorii de istorie suceveni, memoriu trimis Ministerului Educației, pentru susținerea ideii predării istoriei în școli nu doar o oră pe săptămână, fiind o materie foarte necesară pentru ca elevii să-și cunoască trecutul, să-și cunoască valorile.
Evocări
Zeci de elevi suceveni s-au adunat în jurul amiezii în parcul universității sucevene, mulți dintre ei purtând ii tradiționale, și au pornit în marș către Parcul Șipote – Cetate, unde se află statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare. Aici s-au întâlnit cu alți colegi și profesori și, împreună, au creat momente pline de emoție, de spirit, de patriotism. Și elevii, dar și profesorii au evocat personalitatea marcantă în istorie a domnitorului Ștefan cel Mare,unul dintre cei mai străluciți conducători ai românilor,care din anul 1992 este pomenit în rândul sfinţilor.
Elevii l-au înfățișat în evocările lor pe Sfântul Ștefan (fie că a fost în versuri, în scurte eseuri, în cântece etc.) ca pe un voievod viteaz, cu iubire faţă de pământul moldav, scriind una din cele mai frumoase pagini din istoria României, un domnitor evlavios, credincios, voievod care până în ultima clipă a vieții (2 iulie 1504) „a ars ca o flacără apărând creştinătatea, Moldova şi Biserica lui Hristos”.
Și profesorii de istorie care au vorbit despre personalitatea voievodului Ștefan cel Mare au sugerat că trecerea anilor i-a sporit faima, pentru că oriunde mergem în Moldova, și nu numai, românii vorbesc despre marele român, iubitor de glie românească, iubitor de țară, păstrător al creștinătății, Ștefan cel Mare și Sfânt.
Rolul și locul istoriei în programa școlară
Simpozionul „Ștefan cel Mare și Sfânt, ctitor al neamului românesc”, aflat la prima ediție, a fost organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Suceava, Asociația Spirit Liber Fălticeni, în colaborare cu mai multe licee din județ: Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus etc.
Ideea organizării acestei manifestări, care se dorește a se perpetua și în anii următori, a venit din partea conf. univ. dr. Florin Pintescu de la USV. La eveniment a fost prezent și prorectorul USV, prof. univ. dr. Ştefan Purici, responsabil cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, care a susținut că ziua de 2 iulie este o zi însemnată pentru istoria neamului românesc, „zi în care, după o îndelungată domnie, Ștefan cel Mare a încetat să mai conducă acest neam și această țară, este ziua în care, spun cronicarii, a plâns întreaga Moldovă”.
Universitarul, fiind în asentimentul colegilor săi, profesori de istorie din învățământul preuniversitar, a tras încă o dată un semnal de alarmă asupra importanței predării istoriei în școli, nu doar o oră pe săptămână, ci mai multe ore, pentru că „elevii sunt beneficiarii actului nostru didactic, ei sunt cei care construiesc ziua de mâine și au nevoie să-și cunoască trecutul”. Și ceilalți profesori care au vorbit în cadrul simpozionului desfășurat vineri, la statuia lui Ștefan cel Mare, conf. univ. dr. Florin Pintescu, prof. dr. Daniel Hrenciuc etc., au elogiat figura domnitorului Ștefan cel Mare, dar au argumentat și rolul și locul istoriei în programa școlară.
Patriotism
În cadrul acțiunii au avut loc recitaluri și evocări prezentate de elevi de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus. Din partea Colegiului „Mihai Eminescu” au participat circa 20 de elevi. Momentul artistic a fost susținut de elevii Clara Demetra Avram, din clasa a X-a F, și elevul Eduard Duca, tot din clasa a X-a F. Ei au prezentat un colaj de poeme, evocând, în versuri, personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Elevii de la „Mihai Eminescu” au fost însoțiți de profesoara de istorie Rodica Cozaciuc.
În zi de sărbătoare, elevii participanți au purtat în mâini și steaguri tricolore, dar și o pancartă pe care scria: „Salvați istoria națională!”. Toți elevii participanți merită felicitați, pentru că și-au rupt din timpul lor liber și au participat la o acțiune culturală, într-o zi foarte importantă pentru neamul românesc, pentru istoria locală.
Premierea câștigătorilor Concursului „Surprinde frumosul!”
Tot în cadrul manifestării de vineri, pr. Justinian-Remus Cojocar, în calitate de inițiator al proiectului-concurs de fotografie „Surprinde frumosul!”și director al Departamentului Activități Tineret, Tabere, Proiecte Școli și Parohii din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, i-a premiat pe câștigătorii Concursului „Surprinde frumosul!”, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Câștigătorii competiției au fost: categoria 6-14 ani: Premiul I: Iustina-Elena Lehaci (12 ani) din localitatea Sadova, jud. Suceava; Premiul II: Maria Bruja (12 ani) din localitatea Pojorâta, jud. Suceava; Premiul III: Ioan Simota (11 ani) din localitatea Vicovu de Sus, jud. Suceava; 14-20 ani: Premiul I: Ecaterina Brahariu (14 ani) din mun. Suceava; Premiul II: Ioana Balațchi (15 ani) din localitatea Sfântu Ilie, jud. Suceava; Premiul III: Paula Smocot (19 ani) din localitatea Dărmănești, jud. Suceava; 20-35 ani: Premiul I: Nina Trisciuc (24 ani) din localitatea Argel, jud. Suceava; Premiul II: Cătălina Ailenii (21 ani) din localitatea Marginea, jud. Suceava; Premiul III: Daniela Frențiu (22 ani) din localitatea Chiuiești, jud. Cluj; etapa de vârstă peste 35 de ani: Premiul I: Silvia Banea (41 ani) din mun. Galați; Premiul II: Radu Bruja (44 ani) din localitatea Pojorâta, jud. Suceava; Premiul III: Daniela Nichitean (45 ani) din mun. Botoșani. Premiul special de participare a fost acordat tânărului Petar Chapkanov din Bulgaria.
Doar o parte dintre câștigători au fost prezenți vineri la premiere. Ceilalți vor primi premiile prin poștă (cărți, diplome și premii în bani: Premiul I - 500 de lei, Premiul II - 300 de lei, Premiul III - 200 de lei). Premiile au fost oferite de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.