Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a declarat că una dintre concluziile care pot fi trase după această ediție a Festivalului „De Sânziene, la Suceava” este aceea că oamenii își doresc revenirea la normalitate după mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus.
„A fost încă un proiect pilot al Consiliului Județean Suceava pe care l-am derulat într-o formulă inedită, având în vedere restricțiile impuse de pandemie. Ce am observat în această perioadă ne-a arătat că sucevenii, expozanți, artiști și vizitatori, și-au dorit mult să vadă acțiuni «în teren», care să transmită mesajul revenirii la normalitate după mai bine de un an de la debutul pandemiei. Vor să «evadeze» cât mai des în cotidian, mediul virtual nu poate înlocui în niciun caz realitatea”, a spus Niculai Barbă.
El a arătat că în cadrul evenimentului au expus 30 de meșteri populari specializați în prelucrarea lemnului, olărit, port popular, miniaturi tradiționale, prelucrarea pieilor sau încondeierea ouălor.
„Practic, este prima lor ieșire în public după mai bine de un an. Pe lângă faptul că și-au expus ultimele lucrări executate în perioada pandemiei meșterii populari s-au bucurat că au putut să se revadă, să socializeze și și-au împărtășit din experiența ultimului an”, a mai precizat vicepreședintele CJ Suceava. El a mai adăugat că pe parcursul proiectului au fost demonstrații practice, de mare interes fiind cele pe olărit şi în acelaşi timp a fost promovată oferta turistică a județului realizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT), departament de specialitate din cadrul Consiliului Județean Suceava, fiind prezentate obiectivele de interes tradiționale din Bucovina, iar ca noutate, traseul Via Mariae și tururile ghidate din municipiul Suceava.
Niculai Barbă a precizat că la unul dintre tururile ghidate, "Suceava medievală", au participat și membrii delegațiilor din Republica Moldova.
„Așa cum era de așteptat, pe traseul «Suceava multietnică», mulți suceveni s-au arătat interesați, iar noi vom edita materiale de informare pentru publicul larg. Pe esplanada din centrul Sucevei s-a alăturat meșterilor și celor din turism și Asociația Produs în Bucovina. Pe durata acestui proiect au fost și ateliere cu programe artistice prezentate de Centrul Cultural Bucovina cuprinzând diferite genuri de muzică instrumentală, folclor, dar și teatru de păpuși”, a declarat Niculai Barbă.
El a spus că din discuțiile cu participanții la acest proiect s-a căzut de acord că imediat ce se vor ridica restricțiile se vor putea organiza manifestări în formatul consacrat de înainte de pandemie, cu meșteri populari, cu gastronomie, cu programe artistice, organizate sub brandul „Produs în Bucovina” atât în țară, cât și în străinătate.
„Noi, și partenerii noștri, suntem pregătiți să organizăm astfel de evenimente din primele zile de când va fi posibil. Semnalul pe care l-am transmis este că noi ne pregătim pentru a susține activitățile pentru a ne prezenta la nivelul care ne-a consacrat. Până atunci ne vom rezuma la ceea ce permit condițiile din pandemie. Similar stau lucrurile și în cazul proiectelor culturale din luna august. Suntem, zilnic, cu ochii pe ce comunică autoritățile pentru a actualiza programele”, a încheiat Niculai Barbă.