Una dintre clădirile emblematice din Fălticeni, în care funcționează Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” și Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea”, a fost redeschisă pentru public după ample lucrări de reabilitare și modernizare. Proiectul, cu o valoare totală de 3,2 milioane de lei, a inclus lucrări complexe la interior şi exterior, lucrări de zidărie, consolidări, schimbarea pardoselii, a acoperişului, a tâmplăriei interioare şi exterioare. La etajva fi o sală de lectură cu facilităţi multimedia în care elevii îşi se pot desfășura şi orele de limbă şi literatură română sau cele de istorie locală, iar la subsol va funcţiona o cafenea cu sală de lectură, astfel încât toţi cei care vor dori să citească o carte, atât pe hârtie, cât şi electronic, vor putea să o facă în cele mai bune condiţii.După restaurare, clădirea aflată pe lista monumentelor istorice are funcţionalitate de muzeu şi bibliotecă.
Cătălin Coman: Aveam o datorie morală să îndeplinim o datorie sfântă de a păstra și de a reabilita o clădire emblematică pentru Fălticeni
Inaugurarea oficială a avut loc în prezența primarului din Fălticeni, Cătălin Coman, a vicepreședintelui Consiliului Județean Niculai Barbă și a unui număr mare de fălticeneni.
Manifestările au început cu o slujbă religioasă de sfințire, oficiată de un sobor de preoți din Fălticeni, după care au urmat discursurile oficialităților și ale invitaților. În cuvântul său, primarul Cătălin Coman a ținut să precizeze că pentru el și Consiliul Local Fălticeni este o datorie morală păstrarea și reabilitarea acestei clădiri emblematice pentru municipiu. „Mă bucură faptul că astăzi suntem aici împreună pentru a redeschide Biblioteca Municipală din Fălticeni și în același timp Muzeul Fălticeniului <Vasile Ciurea>. Pentru că aici avem o clădire frumoasă, care îndeplinește două roluri și ne bucură faptul că am reușit într-un timp relativ scurt să realizăm această reabilitare și modernizare. A fost un gest absolut normal. Aveam o datorie morală, atât eu, cât și colegii din Consiliul Local, să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a reuși să îndeplinim o datorie sfântă de a păstra și de a reabilita o clădire emblematică pentru Fălticeni. Spuneam de două instituții care vor avea loc aici în Muzeul Fălticeniului, în Biblioteca Municipală, dar vom mai avea un spațiu dedicat pe care o să-l numit Grigore Ilisei. Și asta pentru că un fălticenean de-al nostru a pus umărul la tot ceea ce înseamnă dezvoltarea și creșterea patrimoniului cultural printr-o donație extrem de generoasă de carte. Și multe din operele pe care maestrul Grigore Ilisei le-a adunat de-a lungul vieții se vor regăsi aici, într-un spațiu dedicat, și îi mulțumim”, a declarat Cătălin Coman.
Niculai Barbă: Dacă în 1968 administrația de atunci a desființat Muzeul Fălticenilor, acum în 2021, administrația locală și cea județeană înființează instituții de cultură
Invitat să ia cuvântul, vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a remarcat faptul că la Fălticeni administrația și cultura sunt foarte apropiate, iar inaugurarea este un moment deosebit atât pentru acest municipiu, cât și pentru județ.
„Două clădiri monumente istorice se află față în față și în momentul acesta ele au și o utilitate concretă. Primăria și muzeul, biblioteca. Poate nu întâmplător aici la Fălticeni administrația și cultura sunt atât de apropiate. Nici nu aveați cum să faceți altfel, domnule primar. Aș spune că nu este suficient să avem patrimoniu material, să avem clădiri, fie ele și monumente istorie, dacă nu am avea oameni potriviți, în timpurile potrivite și la locul potrivit. Și gândindu-mă la ce a însemnat Muzeul Fălticenilor la înființare, la 1914, mă gândesc la Vasile Ciurea, care s-a întors după 11 ani, după ce plecase la Iași pentru a pune bazele acestui muzeu, muncind împreună circa 20 de ani cu elevii și cu ceilalți apropiați pentru a înființa acest muzeu”, a spus Niculai Barbă.
El a ținut să remarce faptul că dacă în 1968 administrația de atunci a desființat Muzeul Fălticenilor, acum, în 2021, administrația locală și cea județeană înființează instituții de cultură. „Vreau să fac o referire și la inițiativa administrației județene, care va înființa la Fălticeni un Muzeu de Artă Sacră în clădirea fostului consulat austriac. Proiectul este depus, se află într-o fază avansată și sigur se va ajunge la finanțare. Și prin grija administrației județene, Fălticeniul va mai beneficia într-un mod binemeritat de încă un muzeu”, a declarat Niculai Barbă.
Ministrul Culturii: „Felicit Primăria municipiului Fălticeni pentru devotamentul de a genera proiecte care vin mai aproape de oameni”
Unul dintre mesajele transmise la evenimentul de vineri a fost cel al ministrului Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu. Acesta a spus că „municipiul Fălticeni va fi orașul meu de suflet, iar orice proiect care aduce dezvoltare în localitate nu poate decât să mă bucure”. Gheorghiu a adăugat că din punctul său de vedere trebuie să fie puse în valoare fiecare obiectiv, monument istoric și fiecare idee creativă, pentru a crește atât încrederea fălticenenilor în forțele proprii, „cât și pentru a ne forma o imagine coerentă și puternică în ochii vizitatorilor”. ”Felicit Primăria municipiului Fălticeni pentru devotamentul de a genera proiecte care vin mai aproape de oameni și care depășesc granițele instituțiilor culturale clasice. Îmi doresc ca restaurarea și reabilitarea monumentului istoric Muzeul Fălticenilor <Vasile Ciurea> să aducă vitalitate culturală și ca planurile pregătite pentru Biblioteca Municipală <Eugen Lovinescu> să aducă elevii mai aproape de competențele pe care le pot dobândi prin fiecare carte citită”, a încheiat Bogdan Gheorghiu.
Tot în cadrul evenimentelor de vineri, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a acordatpost-mortem titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni prof. Vasile Nistoreasa, fost director al Bibliotecii Municipale, diplomă care i-a fost înmânată soției acestuia.