Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 146 (7758)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Departe de o soluție

Dosarul privind individul care a lovit un polițist cu sabia în cap bate pasul pe loc în instanță de trei ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste unul din cele mai mediatizate cazuri de violență din Suceava din ultimii ani, cel legat de polițistul lovit violent cu o sabie în cap, în timpul unei percheziții desfășurate la Rădăuți, într-un dosar de trafic de droguri, s-a așternut în ultimii ani o liniște aproape totală. După ce ne-am interesat în cursul zilei de ieri despre stadiul fazei de judecată am aflat că după ce dosarul a plecat de la procurorii DIICOT, în martie 2018, în instanță nu s-a mai întâmplat mare lucru, cel puțin raportat la ce interesează cel mai mult, adică apropierea de o soluție. S-au făcut audieri, s-au dat termene multe, doar că acestea au devenit nule, pentru că judecătorul care a preluat dosarul a ieșit la pensie. Practic, la mai bine de trei ani de când dosarul este trimis în instanță, judecata s-a reluat aproape de la zero, la Tribunalul Botoșani.

 

Ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna polițistului Sfichi. Și nu numai lui

Poliţistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acţiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. El face și acum recuperare și a fost pensionat medical, neavând cum să mai lucreze în poliție.

La acea vreme, decembrie 2017, structurile de combatere a crimei organizate monitorizau de multă vreme o grupare de traficanți de droguri din zona Rădăuți.

Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării şi-au intensificat de la lună la lună comerţul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017 s-au obţinut mai multe mandate în baza cărora, în dimineaţa zilei de 5 decembrie 2017, poliţiştii au descins la domiciliile mai multor suspecţi. 

La ora 6.00, poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale, „mascaţii” poliţiei, au descins şi la locuinţa lui Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”. Important de precizat, din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huţuleac a vândut etnobotanice unor clienţi chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din faţa porţii sale.

 

Atacul criminal din timpul percheziţiei

Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliţia!” şi au spart uşa de la intrare cu berbecele, trei poliţişti de la Acţiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce poliţiştii au pătruns în casă, Huţuleac, care coborâse deja în hol şi avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri şi o lamă cu formă curbată a tăişului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre poliţişti. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deşi acesta s-a apărat cu braţul. Poliţistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, iniţial medicii fiind rezervaţi în privinţa șanselor de supraviețuire. Constituţia robustă şi viaţa sportivă l-au ajutat însă pe poliţist să-şi revină treptat, chiar dacă nu complet.

Procurorii DIICOT au reţinut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenţia de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuţită.

Alexandru Huţuleac a încercat să convingă instanţa că el nu a ştiut că cei care îi sparg uşa sunt poliţişti, ci a crezut că sunt rivali veniţi să-l omoare. Acesta a declarat că nu ar fi lovit cu sabia dacă ştia că la uşa sa sunt poliţişti. Acesta susţine că îl cunoştea pe poliţistul Sfichi, care este tot din Rădăuţi, iar ambii mergeau la aceeaşi sală de forţă.

Procurorii DIICOT consideră însă că au suficiente probe, inclusiv un material video, care arată că poliţiştii au respectat procedurile, iar Huţuleac a avut timp să-şi dea seama că este vorba de percheziţii şi de poliţişti la uşa sa. Dacă „Duţu” ar fi deschis uşa după prima somaţie, „Deschide! Poliţia!”, nu ar mai fi fost nevoie de o intervenţie în forţă.

Oricum ar fi, și oricum motivează Huțuleac, fapta rămâne.

 

Dosarul a plecat repede în instanță, de la procurorii DIICOT

La aproximativ trei luni de la atac, la final de martie 2018, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Alexandru Huțuleac, în stare de arest preventiv, pentru infracţiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane şi loviri sau alte violenţe. Trimiterea în judecată s-a făcut într-un dosar mai complex, cu șase inculpați, legat de traficul de droguri.

Procurorii s-au mișcat repede și pentru că un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de șase luni de zile, dacă nu este trimis în judecată.

 

Parcursul anevoios de până acum al dosarului

Dacă pe partea de urmărire penală, cercetările au decurs repede, în instanță situația s-a schimbat radical. Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja în jur de un an de la trimiterea în judecată.

La Tribunalul Botoșani, au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Revenind direct la ce se întâmplă acum, în 2021, complexul dosar a fost preluat de un al judecător, care este obligat conform procedurilor să reia judecata de la zero, cu reaudierea tuturor martorilor. Așa se face că suntem la mai bine de trei ani de zile de când dosarul a fost trimis în instanță, și la trei ani și jumătate de la tentativa de omor, iar o primă soluție de judecată este încă departe.

Dan Ciprian Sfichi așteaptă cu răbdare dreptate din partea instanței, cu privire la cel care l-a nenorocit, pe de o parte, însă are de încasat și despăgubiri, ca parte vătămate, de care a avut și are mare nevoie în procesul de recuperare.

 

Dan Ciprian Sfichi, evidențiat de mai multe ori pentru modul în care își făcea meseria, una grea și riscantă 

În articolul publicat în ediţia din 15 iunie 2018 a Monitorului de Suceava, Dan Ciprian Sfichi mi-a povestit că lucrează în poliţie din 2005, iar după doi ani petrecuţi la Poliţia Vicovu de Sus şi-a dorit altceva. Aşa a ajuns în 2007 la structura de intervenţie în forţă a poliţiei – Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS), „mascaţii”, cum sunt cunoscuţi aceştia.

Poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale sunt cei mai buni dintre cei mai buni la capitolul forţă fizică şi pregătire tactică, iar pentru a ajunge acolo este nevoie de teste şi de examene.

Dan Ciprian Sfichi făcuse foarte mult sport și era instructor de fitness atestat.
El este cel care, în 2010, a sărit în apa râului Moldova după Nicolae Florentin Muscă, obsedatul sexual din Măzănăeşti care violase mai multe femei, iar pe două le omorâse. În ziua respectivă violatorul fusese încercuit, iar Muscă, în disperare de cauză, a sărit în apa Moldovei deşi nu ştia să înoate.

La o altă intervenţie, în timp ce forţa o uşă, acelaşi Dan Ciprian Sfichi şi-a fracturat un braţ. Pentru meritele sale în cadrul mai multor acţiuni, Dan Ciprian Sfichi a primit de mai multe ori salariu de excelenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul privind individul care a lovit un polițist cu sabia în cap bate pasul pe loc în instanță de trei ani.
 Vizualizări articol: 4186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dosarul privind individul care a lovit un polițist cu sabia în cap bate pasul pe loc în instanță de trei ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei