Jumătate dintre angajații Prefecturii Suceava, cei care după incendiul care a afectat Palatul Administrativ, în data de 6 martie a.c., au fost mutați în Sala Pod a Muzeului de Istorie, lucrează în atmosferă de seră – temperatură ridicată, umiditate crescută și lipsă de aer. Nici în celelalte birouri din fostul pod, actualmente mansardă, unde lucrează angajați ai muzeului, condițiile nu sunt mult diferite, doar temperatura este cu câteva grade mai scăzută datorită instalației de aer condiționat.
Joi dimineață, la ora 9.00, într-un astfel de birou termometrul arăta 27,3 grade Celsius, în timp ce în Sala Pod, unde lucrează 18 angajați ai Prefecturii, temperatura trecuse deja de 30 de grade Celsius. În această sală, cu ferestrele plasate în acoperiș, fiecare dintre cei 18 angajați are un computer și o imprimantă și mai sunt și două copiatoare de mari dimensiuni, care de asemenea sunt generatoare de căldură, astfel că spre orele amiezii atmosfera este irespirabilă.
Prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeșu, în al cărui birou, tot la mansardă, erau joi 25 de grade Celsius, cu aerul condiționat la maximum și cu jaluzele lăsate pe geamuri, a declarat că știe foarte bine că spațiul este impropriu pentru birouri, dar deocamdată singura soluție pe care a identificat-o este telemunca. „Și eu sufăr de căldură, aici la mansardă se creează efectul de seră, care în Sala Pod este mai accentuat. Este foarte cald și nu se poate lucra în condiții optime”, a afirmat prefectul. În ceea ce privește lucratul de acasă, acesta a arătat că specificul muncii angajaților de la serviciile din Sala Pod face ca telemunca să nu fie aplicabilă în cazul tuturor, dar are în vedere ca măcar câteva ore sau în zile alternative oamenii să petreacă o parte a programului de lucru în afara biroului.
În mod evident, până se va finaliza restaurarea Palatului Administrativ, în care a funcționat Instituția Prefectului până la incendiu, cea mai bună soluție ar fi mutarea celor 42 de salariați ai Prefecturii într-o altă clădire, dar pentru ca aceasta să se poată întâmpla trebuie ca imobilul în care se face transferul să fie adecvat și să nu necesite amenajări (investiții). Prin urmare, este puțin probabil să se facă prea curând o relocare.