joi, 24 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 145 (7757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prețuire

Titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni va fi acordat, post mortem, prof. Vasile Nistoreasa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni va fi acordat, post mortem, prof. Vasile Nistoreasa, un proiect de hotărâre în acest fiind votat în şedinţa Consiliului Local de miercuri, 23 iunie. Distincţia va fi înmânată familiei vineri, 25 iunie, dată la care, la Fălticeni, vor avea loc manifestări dedicate finalizării proiectului „Restaurare monument istoric Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea” şi reluarea activităţii Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu”. Activităţile se vor desfăşura în clădirea în care a funcţionat, din anul 1930, „Muzeul Fălticenilor” - primul muzeu regional al judeţului Suceava şi ulterior Biblioteca Municipală „E. Lovinescu” din Fălticeni, dar şi pe Aleea Pietonală.

 

Profesorul Vasile Nistoreasa şi-a pus amprenta asupra culturii locale

Profesorul Vasile Nistoreasa se numără printre personalităţile care şi-au dedicat cea mai mare parte a vieţii culturii fălticenene.

Prof. Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, a declarat:  „<Cetăţean de Onoare> este un titlu onorific acordat de autorităţile locale unei persoane a cărei activitate sau existenţă este legată de viaţa municipiului Fălticeni sau pentru talentul şi serviciile deosebite aduse de aceasta localităţii, judeţului sau ţării. Titlul se acordă unor persoane cu contribuţii recunoscute pe plan naţional şi internaţional în domenii cum ar fi ştiinţă, cultură, artă, sănătate, învăţământ, economie, politic sau sport şi care prin activitatea lor au contribuit sau pot contribui la promovarea valorilor spirituale şi materiale ale municipiului Fălticeni.

Profesorul Vasile Nistoreasa şi-a pus amprenta asupra culturii locale începând cu anul 1967, fiind dedicat vieţii culturale şi spirituale a oraşului Fălticeni prin funcţia de redactor-responsabil al Centrului de radioficare (1967-1970), instructor - metodist şi apoi director al Casei orăşeneşti de cultură şi preşedinte al Comitetului orăşenesc de cultură, muzeograf la Casa memorială „Mihail Sadoveanu” şi director al Bibliotecii municipale „Eugen Lovinescu”, din anul 1993 până în martie 2001, când s-a pensionat.

Vasile Nistoreasa a fost implicat activ în înfiinţarea şi funcţionarea Cenaclului literar „Eugen Lovinescu”, a Revistei de cultură „Interferenţe” şi a colaborat permanent cu articole, eseuri şi reportaje în publicaţiile „Zori Noi”, Suplimentul Literar al Scânteii Tineretului, „Îndrumătorul Cultural”, „Crai Nou”, „Limba Română” (Chişinău) sau „Opinia fălticeneană”.

Domnul prof. Vasile Nistoreasa a rămas profund ataşat meleagurilor natale, remarcându-se prin acte culturale deosebite faţă de municipiul Fălticeni şi rămâne, în memoria celor care l-au cunoscut, o personalitate creatoare şi responsabilă, cu puternic simţ civic şi patriotism local.

Opera Domniei sale constând în zeci de titluri de articole şi o carte de referinţă, îl recomandă ca pe un reprezentant de seamă în galeria marilor oameni de cultură ai Fălticeniului.

Analizând întreaga activitate a domnului prof. Vasile Nistoreasa, consider că municipiul nostru ar fi onorat să aibă în rândul cetăţenilor de onoare un om de cultură al cărui nume este legat de urbea noastră”.

 

„Fălticeni – Repere în timp”

Dragostea şi respectul pentru personalităţile oraşului Fălticeni au fost cuprinse în cartea „Fălticeni – Repere în timp”, publicată în anul 2007. Cartea reprezintă un document de referinţă pentru documentaristica oamenilor de seamă ai urbei.

În volumul „Fălticeni – Repere în timp” musteşte dăruirea lui Vasile Nistoreasa pentru folosul urbei şi poporul său, credinţa în Dumnezeu, dragoste şi familie, dorinţa de cunoaştere a istoriei celor  peste 630 ani de la atestare documentară a aşezării (Satul Şoldăneşti, actualul cartier cu acelaşi nume este atestat în 1384) şi a celor 241 de ani de când aşezarea a intrat în categoria localităţilor urbane (oficial, actul de naştere al târgului datează din 8 august 1780).

Pentru întreaga activitate prof. Vasile Nistoreasa a fost recompensat cu Meritul Cultural clasa I şi Diploma de Merit.

Omul bun, sfătos şi calm, profesorul de limbă română Vasile Nistoreasa s-a stins din viaţă în anul 2015, pe data de 29 mai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni va fi acordat, post mortem, prof. Vasile Nistoreasa.
 Vizualizări articol: 1044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni va fi acordat, post mortem, prof. Vasile Nistoreasa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei