Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Şoldan a declarat că ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a pus pe butuci viitorul a unui număr record de 16.500 de elevi din România, pentru că n-a putut să-i țină în școală în pandemie. El a spus că 16.500 este „cifra dezastru a zilei” şi reprezintă numărul de elevi de clasa a VIII-a care nici măcar nu s-au înscris la evaluarea națională pentru că Guvernul, incapabil să le asigure dreptul la educație în condiții de pandemie, i-a lăsat în aer. „Acești copii, până la urmă, au rămas cu situația școlară neîncheiată, pentru că fie nu au mers la școală din cauza pandemiei, fie nu au avut acces la internet să facă școala online sau au avut părinții plecați în străinătate ori au fost lăsați în mod intenționat de profesori cu situația neîncheiată pentru a nu <strica statistica> și a <aranja clasamentul școlii>”, a consideră Șoldan.
El a adăugat că pentru ministrul Câmpeanu această cifră este rezultatul său la evaluarea națională privind incompetența cu care a gestionat sistemul de educație în pandemie. Deputatul PSD de Suceava a precizat că în toți anii de studiu trecuți, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, cumulat erau 15.000 de elevi cu situația neîncheiată anual. „Pentru a se înțelege și mai bine dimensiunea acestui dezastru, numărul elevilor al căror viitor a fost pus pe butuci este cât populația unui municipiu din România, de exemplu Câmpulung Moldovenesc. Acest fenomen se numește în România <Fenomenul Brăila>. Și ce face ministerul pentru acești copii? Nimic. Nici măcar nu îi are în statistici”, a declarat Gheorghe Șoldan.
El a adăugat că nici președintele Klaus Iohannis nu face nimic pentru acești copii, iar programele de tipul „Școală după şcoală”, „Masă la şcoală” sau ”A doua şansă” au rămas promisiuni uitate într-o strategie prăfuită. „Cîțu și Câmpeanu să caute în programul lor de guvernare. Au soluțiile acolo. Probabil au fost bune doar pentru a câștiga alegerile. Acum le-au uitat! Acum strigă că nu au bani! Dar tot ei strigă că a crescut nivelul de trai? Care nivel? Care trai? Al cui trai? Poate traiul miniștrilor?”, a întrebat Șoldan, care consideră că prin abandonarea acestor copii, practic, Guvernul condamnă la sărăcie 16.500 de tineri.