miercuri, 23 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 144 (7756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Nervii șoferilor, întinși la maxim

Podul de la Milișăuți - al doilea an cu restricții și perspective îndepărtate de revenire la normalitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai acute probleme de trafic din județ, raportat la numărul celor direct afectați, este fără îndoială legată de podul rutier de la Milișăuți, de pe drumul național 2 H care leagă Suceava de Rădăuți. Din luna februarie a anului trecut, după o surpare importantă, pe pod s-au instaurat restricții și se circulă doar pe câte un sens, alternativ, pentru a se încetini practic degradarea continuă a structurii de rezistență. Suntem spre final de iunie 2021, așadar la un an și patru luni de zile de atunci, sau, altfel spus, am intrat în a doua vară cu circulație restricționată, iar situația a rămas aceeași. Zilnic, șoferii stau în coloană, pe ambele sensuri, și așteptă la semafor culoare verde care să le permită să se pună, încet, în mișcare.

Este incredibil cum, într-o perioadă în care se vorbește de lucrări de mare anvergură, de autostrăzi în Moldova, nu se găsesc variante pentru reparația unui pod, dacă de reconstrucție, fiind vorba de un pod vechi, nici nu s-a pus problema.

 

Un proiect tehnic, aflat în avizare, la un an și patru luni de la instaurarea restricțiilor

Din informațiile pe care le avem, s-au făcut niște pași în ultima perioadă privind lucrările de reparații la acest obiectiv, care par însă foarte timizi. Concret, proiectul tehnic este gata și se află la avizare. Următorul pas ar fi scoaterea la licitație a execuției lucrării, de către Compania de Administrate a Infrastructurii Rutiere, care gestionează direct acest tip de investiții, pe un drum național.  Ministerul Transporturilor trebuie să decidă dacă lucrările se vor face cu fonduri guvernamentale sau pe Programul Operațional de Infrastructură Mare.

 

În așteptarea licitației de execuție

Așadar, chiar și dacă totul ar merge „șnur”, iar fondurile ar fi alocate imediat, este nevoie de licitație, firmă declarată câștigătoare, eventuale contestații și apoi începerea lucrărilor. Am vrea să ne înșelăm, dar pare puțin probabil că se vor putea începe și termina lucrările până la intrarea în sezonul rece. Așadar, dacă acest scenariu se confirmă, o circulație normală pe podul de la Milișăuți este departe de realitate. Oricum ar fi, cert este că procedura de refacere a acestui pod este extrem de întârziată. Practic, tot anul trecut și o mare parte din acest an nu s-a mișcat nimic cu privire la acest pod.

 

Surparea majoră din luna februarie a anului trecut. Atunci, podul era trecut deja la gradul 1 de urgență  

Podul de pe drumul naţional de la Milişăuţi a fost supus unor reparaţii majore în 2018, iar noile probleme au început să fie acute din luna februarie 2020, pe o porțiune pe care nu s-a mai intervenit de foarte mult timp.

În februarie 2020, trotuarul de pe pod s-a surpat cu tot cu balustradă, pe o porţiune de 27 de metri, ajungând în albia râului Suceava.

Încă de atunci mai exista o porţiune de balustradă a podului care cedase în sezonul rece, pe partea cealaltă.

Într-un comunicat al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi se arăta atunci că echipele Districtului de Drumuri Naţionale Suceava au intervenit pentru protejarea porţiunii şi închiderea traficului pietonal pe partea afectată a podului.

 Podul este inclus în lista transmisă Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere în vederea prioritizării la finanţare, pentru lucrări de reparaţii capitale, fiind clasificat cu gradul 1 de urgenţă.

Există şi o expertiză din 2018, care subliniază necesitatea executării unor lucrări de reabilitare a podului existent. Așadar, problema era cunoscută, iar ce s-a întâmplat în februarie anul trecut era o chestiune de timp.

Pentru că de lucrare majoră nu s-a pus problema, soluția la care s-a apelat a fost cea de limitare a traficului. 

 

Detonarea şi reconstrucţia totală din 2018. Restul podului este din 1962 

Podul de la Milişăuţi a suportat o serie de reparaţii în anul 2018, când, în urma căderilor masive de precipitaţii, una dintre pile s-a deplasat, necesitând detonarea şi reconstrucţia totală a deschiderilor 6 şi 7 (ultimele, pe sensul de mers dinspre Suceava spre Milişăuţi).

Podul de la Milişăuţi a fost construit în anul 1962, are lungimea totală de 206,20 m, fiind prevăzut cu şapte deschideri, o lăţime a părţii carosabile de 6,30 m şi două trotuare pietonale.

Practic, cu excepția zonei reconstruite în 2018, restul podului este din 1962.

În 2018, după inundațiile care au avariat grav podul, la Milișăuți s-a circulat pe un pod provizoriu, din tuburi, care a fost rupt de ape în mai multe rânduri. Circulația pe podul mare a fost reluată în decembrie 2018, după lucrările făcute în regim de urgență. Atunci, lucrările au costat 6,4 milioane de lei şi au durat efectiv trei luni şi jumătate. În tot acest timp, s-a procedat la reconstruirea noii pile a podului şi montarea a 12 grinzi, aferente celor două deschideri, culminând cu refacerea căii de rulare, turnarea a două straturi asfaltice, amenajarea trotuarelor şi a parapetului pietonal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Podul de la Milișăuți - al doilea an cu restricții și perspective îndepărtate de revenire la normalitate.
 Vizualizări articol: 2161 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Podul de la Milișăuți - al doilea an cu restricții și perspective îndepărtate de revenire la normalitate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei