Peste 100 de transportatori din județul Suceava au declanșat un protest spontan în dimineața zilei de vineri, nemulțumiți de faptul că statul român impozitează retroactiv diurnele. La protest au participat reprezentanți ai Federației Operatorilor Români de Transport și ai Asociației Transportatorilor de Mărfuri Bucovina. Protestul a început pe șoseaua de centură a Sucevei, în zona parcării din apropierea viitorului sediu al Casei Corpului Didactic. Transportatorii suceveni consideră că această măsură este un abuz, acuzând ANAF că a demarat ample controale în urma cărora a fost reîncadrată diurna șoferilor ca venit salarial.
La protest au fost prezenți președintele Asociației Transportatorilor de Mărfuri Bucovina și prim-vicepreședinte al FORT, suceveanul Alin Crețu, precum și președintele FORT, Augustin Hagiu. Printre cei care s-au alăturat protestatarilor s-a numărat și președintele AUR, George Simion.
Prim-vicepreședintele FORT, Alin Crețu, a ținut însă să precizeze că protestul a fost unul apolitic. Alin Crețu a subliniat că transportatorii sunt abuzați de autoritățile fiscale prin controalele efectuate, în urma cărora diurnele au fost încadrate ca venituri salariale. „Prin controalele făcute nu se respectă legea, dovedită în instanță. Se ajunge să se închidă firme pe bandă rulantă, firme care aduc plus valoare economiei românești”, a spus Alin Crețu. La rândul său, președintele FORT, Augustin Hagiu, a spus că în urma acestor controale s-a ajuns în situația în care organele fiscale au stabilit sume suplimentare de plată pentru transportatori în valoare de milioane de euro. „Dreptul internațional al muncii spune clar că atunci când un angajat este plecat pentru a-și desfășura activități profesionale în afara localității de domiciliu trebuie să beneficieze de indemnizație, diurnă, cum vrem să o numim noi. Legislația stabilește acest lucru, instanțele judecătorești au stabilit acest lucru, statul român acordă aceste indemnizații pentru angajații statului. Culmea că statul nu le acordă nici măcar cu documente justificative, în timp ce noi trebuie să le justificăm. Practic ANAF nu face altceva decât să pună presiune și să abuzeze. Ideea nu e că de aici încolo vor fi abuzuri. Ideea e că până astăzi au fost abuzuri, cu verificări ale ANAF pe cinci ani în urmă”, a arătat Augustin Hagiu.
Trebuie spus că pe parcursul protestului, transportatorii s-au deplasat pe șoseaua de centură a Sucevei, după care au plecat spre Siret.