Vineri, 25 iunie, la Fălticeni vor avea loc manifestările dedicate finalizării proiectului Restaurare monument istoric Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea” şi reluarea activităţii Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu”.
Activităţile se vor desfăşura în clădirea în care a funcţionat, din anul 1930, „Muzeul Fălticenilor” - primul muzeu regional al judeţului Suceava şi ulterior Biblioteca Municipală „E. Lovinescu” din Fălticeni, dar şi pe Aleea Pietonală.
Evenimentul cultural, artistic și religios care precede intrarea cititorilor în bibliotecă va fi organizat de Primăria şi Consiliul Local şi include, la ora 12,00, o slujba de sfinţire oficiată de un sobor de preoţi din Protopopiatul Fălticeni urmată de alocuţiunile oficialităţilor şi invitaţilor. Vor urma acordarea, post-mortem, a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni prof. Vasile Nistoreasa, fost director al Bibliotecii Municipale, vernisajul expoziţie de pictură cu lucrările pictorului Alexandros Pintilii Karciucas şi vernisajul expoziţiei de fotografie semnată de artistul fotograf Codrin Anton. Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică clasică, folk şi momente lirice, realizat cu sprijinul Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, spectacol care va avea loc pe Aleea pietonală, în faţa Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” şi a Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”.
Primarul Gheorghe Cătălin Coman a precizat:„După o perioadă de aşteptare, demersurile noastre începute în anul 2016 fac astăzi posibilă finalizarea lucrărilor de restaurare a clădirii în care a funcţionat primul Muzeu regional al judeţului Suceava şi ulterior Biblioteca Municipală <Eugen Lovinescu> din Fălticeni. Lucrările au fost realizat în timp util, astfel încât, pe 25 iunie 2021, putem să redeschidem clădirea achiziţionată de Societatea <Muzeul din Folticeni> şi în care a funcţionat, din anul 1930, <Muzeul Fălticenilor>. După reabilitare, clădirea în care funcţionează Biblioteca Municipală şi Muzeul Fălticenilor <Vasile Ciurea> va deveni o carte de vizită pentru municipiul Fălticeniului.
Suntem onoraţi să avem alături de noi la redeschiderea Bibliotecii <Eugen Lovinescu> personalităţi de marcă ale vieţii publice şi intelectuale, pe cei doi artişti din Fălticeni, Alexandros Pintilii Karciucas şi Codrin Anton, alături de invitaţii spectacolului de muzică clasică, poezie şi folk Cvartetul Passione,actorul Constantin Bebe Cotimanis, soliştiiMaria Gheorghiu şi Radu Graţianu”.
Muzeu şi bibliotecă într-o clădire emblematică pentru oraş
În vara anului anul 2020 a fost semnat contractul pentru proiectarea şi realizarea lucrărilor pentru proiectul „Restaurare monument istoric Muzeul Fălticenilor Vasile Ciurea”, lucrări finalizate la începutul lunii iunie 2021.
Demersurile pentru realizarea acestui proiect au început în anul 2016, când a fost obţinut, de la Ministerul Culturii, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, avizul prealabil în vederea înfiinţării Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”.
Clădirea, emblematică pentru oraş, a fost restaurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, lucrările s-au ridicat la valoarea de 3,2 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei sunt bani de la bugetul de stat, diferenţa provenind de la bugetul local. Tot de la bugetul local au fost alocaţi bani pentru dotări moderne, mobilier nou, tehnică de calcul, sistem de proiecţie video.
Proiectul a inclus lucrări complexe la interior şi exterior, lucrări de zidărie, consolidări, schimbarea pardoselii, a acoperişului, a tâmplăriei interioare şi exterioare.
La etaj va fi o sală de lectură cu facilităţi multimedia în care elevii îşi se pot desfășura şi orele de limbă şi literatură română sau cele de istorie locală, iar la subsol va funcţiona o cafenea cu sală de lectură, astfel încât toţi cei care vor dori să citească o carte, atât pe hârtie, cât şi electronic, vor putea să o facă în cele mai bune condiţii.
După această restaurare, imobilul, o clădire aflată pe lista monumentelor istorice va avea funcţionalitate de muzeu şi bibliotecă.