Cea de a XII-a ediție a Festivalului Internațional Video ART va fi cea mai amplă de la debutul lui și până în prezent. Organizatorii au primit peste 30 de filme la cele două secțiuni ale festivalului, din mai multe țări europene. În afara filmelor din România au mai trimis creații tineri din alte patru țări, respectiv Olanda, Suedia, Franța și Ucraina. Toate filmele vor fi analizate de un juriu internațional, care va decide cine va fi premiat.
Juriul este alcătuit, din partea României, din profesorul univ. dr. Radu Olăreanu, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, conferențiar dr. Cătălin Soreanu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, și Dumitru Alexe, director de imagine, managerul firmei de transmisii TV „Studio Video ART”, din București. Acestora li s-a alăturat din partea Comitetului Internațional al Uniunii Internaționale de Cinema (UNICA) Wolfgang Allin, din Austria, responsabilul secțiunii de patronaj a festivalurilor de film din Europa, derulate sub auspiciile UNICA. Cel din urmă va avea greaua misiune de a acorda Medalia UNICA, o recompensă importantă pentru orice cineamator de pretutindeni. Festivalul Internațional Video ART este singurul din România, acreditat din 2015 ca festival de încredere al UNICA, având dreptul de a conferi această distincție unui film aflat în competiție.
Festivalul de film este dedicat tinerilor cu vârste între 15-20 ani, se derulează în acest an într-un format mai puțin obișnuit, online, datorită condițiilor impuse de pandemie.
”Festivalul, organizat de Clubul Video ART al elevilor de la Colegiul Național <Petru Rareș>, a înregistrat un parcurs ascendent în ultimii ani, la ediția precedentă din 2019, înregistrându-se o prezență record, trimițând filme adolescenți din nouă țări ale Europei. Faptul a confirmat valoarea festivalului sucevean în peisajul competițional european de profil și a demonstrat că mișcarea de cineamatori din România este bine reprezentată prin activitatea tinerilor afiliați clubului de cineamatori de la Colegiul Național <Petru Rareș> din Suceava.Dacă 2020 a fost un an ratat din punct de vedere cultural, neputându-se se organiza, practic, nici un eveniment, iată că 2021 începe să înregistreze o revenire spre normalitate și în această sferă artistică”, a arătat profesorul Viorel Ieremie, președintele Clubului Video ART Suceava și director al Festivalului Internațional Video ART.
Deschiderea oficială a Festivalului va fi în ziua de vineri, 18 iunie 2021, ora 19,00, și va continua a doua zi, 19 iunie 2021, cu două ateliere de lucru online, organizate de membrii juriului, dedicate participanților la cele două secțiuni, iar în seara aceleiași zile, începând cu ora 19,30 se va derula „Gala decernării Premiilor Video ART 2021”.
Întregul eveniment se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, cu suportul partenerului tradițional, Centrul Cultural Bucovina, acesta acordând premiile în fiecare an și asigurând o parte din cheltuielile logistice. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a făcut posibil ca evenimentul să fie vizibil la nivel național.