Echipe mixte de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Unitatea Fitosanitară și Direcția Agricolă Suceava au demarat, de ieri, controale tematice în piețele angro și în cele agroalimentare, verificând mai multe aspecte foarte importante în ceea ce înseamnă comerț de legume și fructe proaspete.
Pe de o parte, se vor lua probe pentru pesticide și erbicide, pentru determinarea nivelurilor maxime admise din fructe și legume sau de pe acestea. Este un gen de control care ar putea aduce răspunsuri la multe din semnele de întrebare ale unora dintre cumpărători. Din păcate, deocamdată pentru verificarea valorilor de nitriți sau nitrați nu există încă precizări legislative și nici standarde la care să se poată face o raportare.
Controlul din piețe, care se va desfășura în tot județul, vizează și alte aspecte interesante, a detaliat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Astfel, se vor verifica trasabilitatea legumelor și fructelor, producerea, depozitarea, transportul, existența certificatelor de producător, documentele de însoțire a mărfurilor, măsurile luate pentru combaterea dăunătorilor, etichetarea corectă a produselor autohtone, respectiv din import etc.
„De asemenea, vom verifica atent dacă se respectă spațiile distincte dintre producătorii locali și cei din import, prevederile legale cer o delimitare destul de clară și vom vedea câte piețe le respectă și câte nu”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
Controlul se va desfășura până pe 2 iulie și prevede și aplicarea de amenzi, acolo unde se vor constatata nereguli. Instituțiile care fac parte din echipele de control pot aplica fiecare amenzi, la genul de abatere pentru care au competență.