Mănăstirea Putna va găzdui, marți, 15 iunie, deschiderea oficială a manifestărilor dedicate împlinirii a 150 de ani de la Marea Serbare de la Putna. Manifestările „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” sunt organizate sub patronajul Academiei Române și al Patriarhiei Române și sunt dedicate aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15–16 august 1871. Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în asociația „România Jună”, cu sprijinul studenților români din alte centre universitare și al multor români cu râvnă pentru unitatea neamului. Un rol deosebit de important în organizare l-a avut poetul Mihai Eminescu.
Programul manifestărilor de marți va începe la ora 11:00 cu o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu, urmată de o depunere de jerbe de flori la statuia acestuia din curtea mănăstirii. Deschiderea oficială va avea loc la ora 11:30, cu manifestarea „Responsabilitatea față de un ideal continuu – unitatea națională”, la care sunt invitați să participe Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, Va urma apoi premierea câștigătorilor concursului de recitare a liricii eminesciene „La Putna”, precum și un recital al Grupul Școlii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna, condus de profesor Mircea Aanei.
După aceste momente, la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” va avea loc vernisajul expoziției „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Vernisajul va începe cu un recital la vioară și pian susținut de Diana Păstru și Johannes Raimund Onesciuc și un recital al Coralei „Ciprian Porumbescu”, dirijor preot Lucian Tablan, după care va avea loc prezentarea expoziției de către vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, și prof.dr. Adrian Alui Gheorghe.
De precizat că evenimentul de deschidere face parte din seria manifestărilor aniversare cuprinse în acordul de asociere între Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Comuna Putna prin Consiliul local al comunei Putna și Mănăstirea Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru organizarea și desfășurarea activităților de aniversare a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”.