Evenimentul „Noaptea Muzeelor” s-a bucurat de interes în rândul sucevenilor, care au mers, sâmbătă, în număr mare să viziteze gratuit Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie, Muzeul Satului Bucovinean și Muzeul de Științe ale Naturii din municipiul Suceava, toate aflate în cadrul Muzeului Național al Bucovinei.
Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că în acest an au fost 12.604 vizitatori, mult mai mulți decât la ediția din 2019, când au fost 7.412 vizitatori și asta în condițiile în care acum Hanul Domnesc nu a mai intrat în program deoarece acolo s-a jucat premiera piesei de teatru „Titanicul”, pusă în scenă de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava.
Anul trecut, când „Noaptea Muzeelor” ar fi trebuit să aibă loc în data de 18 mai, s-a hotărât la nivel internațional întâi amânarea evenimentului pentru toamnă, pentru ca apoi să se renunțe total la el.
Sâmbătă, în intervalul orar 18.00-24.00, cei mai mulți vizitatori au fost la Cetatea de Scaun a Sucevei – 7.234 de persoane. La Muzeul de Științe ale Naturii au fost 2.024 de vizitatori, la Muzeul de Istorie – 1.951 de vizitatori și la Muzeul Satului Bucovinean, care a avut doar două ore, 18.00-20.00, alocate acestui eveniment – 1.398 de vizitatori.
În anul 2019, cei mai mulți vizitatori au fost la Muzeul de Istorie - 2.324 de persoane, apoi la Cetatea de Scaun – 1.862 de persoane, Muzeul de Științe ale Naturii – 1.700 de persoane, Hanul Domnesc – 1.012 de persoane și Muzeul Satului Bucovinean – 520 de persoane, în total 7.418 de persoane.
Cel mai mare număr de vizitatori a fost la Cetatea de Scaun
Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a apreciat „Noaptea Muzeelor” 2021 ca „un succes deosebit la Suceava, un episod al normalului”.
„Evenimentul s-a bucurat de un interes extraordinar, numărul vizitatorilor fiind dublu față de 2019, anul anterior pandemiei. Interesul cel mai mare a fost pentru Cetatea de Scaun - de patru ori mai mulți vizitatori comparativ cu 2019. Astfel, doar la Cetatea de Scaun au fost în acest an mai mulți vizitatori decât numărul total de vizitatori înregistrat în 2019 în toate cele patru muzee”, a declarat vicepreședintele CJ Suceava, instituția tutelară a Muzeului Național al Bucovinei.
Acesta a mai spus că majoritatea celor care au vizitat muzeele sunt suceveni, care au venit cu familia și cu prietenii și că printre vizitatori au fost mulți tineri și copii. Barbă consideră că prin numărul mare de vizitatori sucevenii s-a transmis „un mesaj de normalitate”, care corelat cu rata de infectare Covid foarte scăzută din județ, reluarea activității non-Covid în majoritatea secțiilor Spitalului de Urgență Suceava și cu creșterea numărului de pasageri la Aeroportul „Ștefan cel Mare” arată că județul este unul sigur și este perceput ca atare de oameni.
„Este clar că de aici încolo va trebui să oferim publicului tot mai multe evenimente și să venim cu o ofertă consistentă în turism. Noi ne pregătim deja de mai mult timp în acest sens. Mesajul transmis a fost acela de a ne pregăti ca și cum nu ar fi pandemie, deci la nivelul lui 2019, urmând să prezentăm publicului atât cât ne vor permite restricțiile la momentele respective. În ce privește Muzeul Național al Bucovinei, consider că acesta s-a validat, încă o dată, ca muzeu al comunității”, a declarat Niculai Barbă.
Interesul crescut al sucevenilor pentru vizitarea muzeelor și pentru activitatea culturală este văzut și de directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, tot ca „revenire la normalitate”.
„La prima relaxare din această pandemie, din mai 2020, s-a început cu redeschiderea muzeelor. Italia a redeschis întâi librăriile. <Noaptea europeană a muzeelor> a însemnat pentru populație revenirea la normalitate, respectiv, sfârșitul pandemiei”, a spus Emil Ursu. Pentru a nu impune diferențe între cetățeni, muzeul a decis să nu organizeze evenimente, care ar fi impus testare sau adeverință de vaccinare anticovid ori de trecere prin boală. Astfel, oamenii au putut vizita muzeele fără triaj, dar cu respectarea măsurilor de termometrizare, dezinfectare și limitare a numărului de vizitatori care pot intra concomitent și obligativitatea purtării măștii. Lipsa evenimentelor a făcut ca timpul petrecut în muzee să fie mai scurt și, în consecință, s-au creat locuri pentru alți vizitatori.