Urșii fac probleme din ce în ce mai mari în zona de munte a județului.
După atacurile de săptămâna trecută de la Vatra Dornei și de la Dorna Arini, un urs a dat iama atât luni, cât și marți în satul Drăgoiasa, comuna Panaci. Luni a ucis o vacă, iar marți dimineață a atacat două vaci ale unei bătrâne. Una a fost ucisă, alta doar rănită de urs, care i-a sfâșiat o bucată de piele. Proprietara, o femeie de peste 80 de ani, a pierdut ambele vaci (cea care a supraviețuit a ajuns la abator), rămânând practic fără sursa sa de venit. Grav este și că ursul a dat atacul de la Drăgoiasa pe timp de zi, astfel că riscul producerii unei nenorociri este tot mai mare.
Oamenii din satul Drăgoiasa sunt exasperați și conștienți că ursul ar putea reveni zilnic să le mănânce animalele. Vacile care pasc pe pășuni sunt o țintă tot mai predilectă a urșilor. Iar aceștia revin acolo unde au găsit pradă.
La finele săptămânii trecute, ursul a mâncat de viu un porc la Dorna Arini, după ce a ucis unul săptămâna trecută la Vatra Dornei.
Tot în aceste zile, la Sărișor, în comuna Șaru Dornei, un urs a sărit un gard pe o proprietate și a mâncat oile unui gospodar.
Acum două săptămâni, la Pojorâta, un urs a ucis și mâncat mai mulți viței ai unor fermieri.
Medicul veterinar Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, fermier la Vatra Dornei, a atras atenția că fermierii sunt foarte speriați și mulți au suferit deja pierderi din cauza urșilor. Practic, această problemă pune „capac” situației deloc roz a crescătorilor de animale de la munte. Oamenii din zona de munte cer ca Ministerul Mediului să ia decizii rapide și ferme cu privire la urșii care produc pagube. În caz contrar, există riscul ca efectivele de bovine să scadă, într-una din puținele zone din țară unde mai există o creștere a animalelor cât de cât susținută.
Relatările recente și toate datele disponibile arată că este vorba de mai mulți urși care au dat atacuri la animale. Au fost văzuți de oameni un urs de dimensiuni mari (cel care a coborât la Vatra Dornei), o ursoaică cu un pui și cel puțin încă un urs, cel care a dat atacurile de la Drăgoiasa.
Cum se apropie sezonul de fructe de pădure, riscul întâlnirilor dintre culegători și urși este major.
Comisiile care au evaluat pagubele de la fața locului au transmis datele mai departe, iar acestea au ajuns până la conducerea Ministerului Mediului.
Se cer măsuri imediate de relocare a urșilor și chiar de împușcare, în ultimă instanță.