La Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Suceava a avut loc miercuri, 2 iunie, o slujbă arhierească dedicată Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, la care au participat sute de credincioși.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de patru ierarhi (Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților), împreună cu mai mulți preoți și diaconi.
Racla în care sunt păstrate moaștele Sfântului Mare Mucenic a fost scoasă în curtea mănăstirii, atât pe 1 iunie, cât și pe 2 iunie, pentru ca toți credincioșii, pelerinii să se poată închina.
„Atunci când încercăm să fim oameni curați, drepți, ne asemănăm cu mucenicii”
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor. Ierarhul a spus printre altele că „a fi mucenic al lui Hristos presupune să nu pui nimic mai presus de El, nici viața, nici pregătirea intelectuală, din poziția socială, nici prestigiul..., nimic mai presus de Hristos. Pentru mucenicii lui Hristos, credința, dragostea în Dumnezeu constituiau coordonate ale biografiei lor”.
Făcând referire la un detaliu din Sinaxarul Sf. Ioan cel Nou, Preasfințitul Părinte Ignatie a amintit că atunci când i s-a cerut Sf. Ioan cel Nou să se lepede de credința creștină, „el a avut un curaj extraordinar, spunându-le că el este creștin și nu se va lepăda, nu va renunța la cea mai mare comoară a sa, Hristos, care era în inima lui, Hristos care era însăși existența lui. Dacă ar fi renunțat la El, la Hristos, ar fi fost echivalentul la a renunța la sine însuși, s-ar fi anulat, renegat pe sine însuși... Atât de puternică era comuniunea Sf. Ioan cel Nou cu Hristos”. Episcopul Hușilora mai completat: „chipul Sf. Ioan cel Nou a fost unul plin de lumină și de veselie. Eu cred că toate chipurile mucenicilor erau asemenea chipurilor de copii, chipuri luminoase. (...) Noi suntem chemați să-l cinstim aici pe Sf. Ioan cel Nou, să luăm aminte la viața lui, să avem un suflet neprihănit, care să se hrănească cu trupul și sângele lui Hristos. Atunci când încercăm să fim oameni curați, drepți, ne asemănăm cu mucenicii. Sărbătorindu-l pe Sf. Ioan cel Nou, toți putem deveni părtași ai luminii, ai veseliei, ai bucuriei pe care le-a avut mucenicul atunci când nu s-a lepădat de Hristos”
Diplome de onoare și medalii pentru cinci preoți militari suceveni
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a citit, la finalul Sfintei Liturghii, rugăciunile de dezlegare, la care au participat toți credincioșii aflați în curtea mănăstirii. După acest moment, cinci preoți militari suceveni au primit Diplome de onoare și medalii conferite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Distincțiile le-au fost înmânate preoților de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, după ce pr. Dumitru Horga, consilier administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a citit numele celor cinci preoți și a adus câteva precizări: „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat activitatea părinților militari, care sunt în același timp sub ascultarea ierarhilor eparhiilor din care fac parte, dar și sub ascultarea comandanților din instituțiile în care sunt: din Ministerul de Interne și din Ministerul Apărării. Apreciind această activitate, Preafericitul Daniel a conferit o diplomă în semn de prețuire și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștine, a familiei și a filantropiei”.
La Suceava, în zi de mare sărbătoare, au primit distincțiile preoții militari: pr. Sorin Vasile Boiciuc, pr. Ovidiu Iacob, pr. Gheorghe Cătălin Simion, pr. Radu Șerban Nicolau, pr. Constantin Cârloanță.
Diortosirea Vieții și Acatistului Sf. Ioan cel Nou de la Suceava
În cadrul aceluiași eveniment religios desfășurat miercuri, la Mănăstirea Sf. Ioan ce Nou, părintele prof. Vasile M. Demciuc a prezentat două cărți foarte importante. Prima carte este dedicată Marelui Mucenic Sf. Ioan cel Nou și este semnată de istoricul Demciuc, iar a doua lucrare, prezentată în mare zi de sărbătoare a Sucevei, este Viața și Acatistul Sf. Ioan cel Nou Diortosit, „adică îndreptat în anumite zone”, lucrare semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Arhid. Vasile M. Demciuc a precizat: „Acum 399 de ani, la 2 iunie 1622, Suceava era apărată în fața cazacilor prin minunea săvârșită de către Sf. Ioan cel Nou, minune despre care vorbește Sfântul Ierarh Petru Movilă. De aceea, astăzi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, vrem să aducem un mic omagiu timpului istoriei, pentru că tot ce se întâmplă intră în istorie, iar aici, în fața acestor Sfinte Moaște ale Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, noi, cu toții, simțim sfințenia. (...) Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a simțit nevoia să facă o Diortosire a Vieții și Acatistului Sf. Ioan cel Nou, carte ieșită de sub tipar la Editura Crimca, Editura Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin purtarea de grijă a consilierului cultural, o minunată carte, o încununare, o continuare a celor peste 70 de volume pe care le-a scris Înaltpreasfințitul Părinte Calinic”.