Dacă vă pune păcatul să vă îmbolnăviți și să ajungeți în spital, faliment scrie pe frunte. O dovedesc deconturile pentru spitalizare pe care spitalele le emit către pacienți. Un caz concret s-a petrecut recent cu un pacient care a stat internat la Spitalul Orășenesc Gura Humorului. Pentru că își rătăcise cardul de sănătate, familiei celui internat i-a fost remisă o factură uriașă. Nota de plată era de nu mai puțin de 23.066 de lei, din care 22.014 de lei reprezintă doar cheltuielile aferente spitalizării. Este vorba de o perioadă de 18 zile pe care persoana în cauză a petrecut-o pe patul de spital, ceea ce înseamnă că aceste costuri de găzduire în unitatea medicală amintită au fost de 1.223 de lei/zi, adică aproximativ 250 de euro/zi. În această sumă nu au fost incluse cheltuielile pentru medicamente, hrană, materiale sanitare și analize, care au însumat doar 1.052 de lei. De exemplu, mâncarea pacientului pentru cele 18 zile de spitalizare a fost de doar 156,96 de lei, ceea ce înseamnă o alocație de hrană de 8,72 de lei/zi. O sumă infimă, din care trebuie asigurate trei mese pe zi, așa încât se pot ridica semne de întrebare și în ceea ce privește calitatea hranei care ajunge la pacienți. Trebuie menționat că este vorba de un pacient internat cu Covid-19, dar care mai avea și alte afecțiuni. Pentru toate medicamentele care i s-au administrat în perioada de spitalizare, costurile au fost de 741,53 de lei.
Cornel Vieru, managerul Spitalului Orășenesc Gura Humorului, a confirmat acest decont de plată și a spus că sumele pentru cazarea pacientului sunt justificate.
”Din aceste costuri trebuie acoperite salariile personalului medical, sporul covid de 85%, mentenanța aparatelor, cheltuielile de funcționare a spitalului, dar și materialele de protecție pentru angajați. Dotarea unui asistent cu echipament de protecție costă spitalul 80 de lei/zi. Într-adevăr, sunt costuri foarte mari, dar acestea se explică și prin faptul că în perioada de pandemie am avut 30-40 de pacienți față de capacitatea spitalului care este de 113 paturi, astfel încât costurile au crescut pentru fiecare pacient”, a arătat Cornel Vieru.
Managerul Spitalului Orășenesc Gura Humorului a mai precizat că înainte de pandemie o zi de spitalizare costa de 3-4 ori mai puțin ca în momentul actual, adică undeva la 300-400 de lei/zi. Începând de miercuri, 2 iunie, unitatea medicală din Gura Humorului va reveni la un regim de activitate aproape normal. Mai exact, va avea 61 de paturi non-covid, din care vor putea fi ocupate doar circa 50 pentru a respecta normele impuse de Direcția de Sănătate Publică, dar și 12 paturi pentru pacienți covid, 4 în saloane tampon și 8 în saloanele cu persoanele confirmate cu această boală. În felul acesta, managerului Cornel Vieru spune că ar trebui să scadă și cheltuielile pentru cazarea pacienților în spitalul pe care îl conduce.