Un veteran de război din municipiul Suceava, care s-a stins luni la venerabila vârstă de 99 de ani, a fost condus cu onoruri militare pe ultimul drum, joi la prânz, în Cimitirul Pacea Vechi din Suceava. Neculai Berariu a reprezentat în ultimii ani o prezență respectată și îndrăgită în cadrul Asociației Veteranilor de Război din Suceava. Povestirile sale de pe frontul din Basarabia sau despre luptele crâncene de pe fronturile de eliberare a Ardealului l-au remarcat ca fiind o prezență tonică și un exemplu demn de urmat de generațiile tinere.
Născut la 14 septembrie 1922, în satul Vorniceni, comuna Drăgoiești, într-o familie cu 8 copii, 4 fete și 4 băieți, Neculai Berariu a trăit cel mai mult din viață în București, unde au locuit și ceilalți frați și surori. În urma celor două căsătorii, Neculai Berariu nu a avut copii, acesta fiind unul din marele regrete ale sale. Rămas văduv și de cea de a doua soție, veteranul și-a dus zilele cu sufletul încărcat de patimile și suferințele războiului prin care a trecut, o nepoată de la soră având grijă de el în toți acești ultimi ani de viață.
Neculai Berariu era o prezență nelipsită la comemorările eroilor căzuți pe câmpul de luptă, petrecute în ultimii ani la Monumentul Eroilor din Parcul Central al Sucevei. El a fost distins cu Diploma de Excelență de către prefectul județului Suceava Mirela Adomnicăi, la ceremonia de acum doi ani, tot în cursul anului 2019 devenind Cetățean de Onoare al Municipiului Suceava.
Având o impresionantă poveste de viață, cu mai multe suferințe parcă decât bucurii, Neculai Berariu a primit botezul frontului în 1941, când a intrat în luptă pentru Basarabia și reîntregirea neamului. Anii de război l-au purtat dincolo de Nistru, unde în cadrul Diviziei 8 Infanterie a simțit momentele de glorie, dar și retragerea și luptele crâncene cu armata sovietică. A reușit să scape din drumul spre prizonierat și a ajuns apoi să lupte pe fronturile din Transilvania, Ungaria și până în Munții Tatra, de unde s-a întors pe jos până la Oradea. Și-a petrecut apoi viața în București, de unde s-a întors în Bucovina, la finele anilor 70.
Trei salve de armă trase pentru cinstirea celui plecat la cele veșnice
Ceremonia de înmormântare a început la ora 11.00, la căpătâiul veteranului stins la 99 de ani fiind familia și cei apropiați, inclusiv din cadrul Asociației Veteranilor de Război, Filiala Suceava.
Neculai Berariu a fost condus pe ultimul drum de militarii Gărzii de Onoare, asigurată de militarii de la Batalionul 17 Vânători de Munte ”Dragoș Vodă” de la Vatra Dornei. După slujba de înmormântare din biserica cimitirului, sicriul veteranului înfășurat în drapelul românesc de luptă a fost purtat pe brațe de soldații gărzii.
Printre vorbitori a luat cuvântul și președintele Asociației Veteranilor de Război, Filiala Suceava, col. rtg. Neculai Niga, care a spus:”Cu tristețe și cu durere în suflet particip astăzi la ceremonia de înmormântare a maiorului în retragere Neculai Berariu. Durerea noastră, a veteranilor din Suceava, este cu atât mai mare cu cât venerabilul Neculai Berariu devenise omul de casă al nostru, pentru el biroul Asociației Veteranilor de Război, Filiala Suceava devenind o a doua casă. De două ori pe săptămână venea la noi cu revista Magazin Istoric și cu covrigi și ne povestea despre ceea ce întâmpinase în timpul războiului. A fost un om deosebit, a avut educația armatei și experiența frontului unde a luptat ani în șir. A fost un suflet bun, a iubit oamenii și a fost iubit de toată lumea. Regretul său a fost că nu a reușit să aibă copii, dar nouă ne-a spus că îi mulțumește din inimă nepoatei care a avut atât de multă grijă de el în ultimii ani. Neculai Berariu a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Suceava în anul 2019 și era mândru de decorațiile pe care le primise în război, pe care de altfel le purta tot timpul. Ultima vizită la sediul asociației a făcut-o în urmă cu o săptămână, durerea noastră fiind cu atât mai mare cu cât păstrăm amintirea proaspătă a celui care a fost Neculai Berariu. Modul său de a fi, poveștile pe care le ascultam de la domnia sa au făcut să ne legăm sufletește și să-l regretăm astăzi atât de mult. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”
Gornistul gărzii a dat semnalul prezentării onorului, în timp ce la mormântul veteranului militarii au tras trei salve de armă în semn de respect și recunoștință pentru cel dispărut.