Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Sănătății, Ioan Mihăilă, de la care vrea să afle ce măsuri a luat sau va lua pentru asigurarea tratamentului pacienților cu boli cronice și pentru dezvoltarea programelor naționale de depistare precoce a bolilor.
”Pandemia Covid-19 a produs foarte multă suferință în rândul a mii de familii din România. Prin eforturile Guvernului, România a devenit un model de gestionare a crizei sanitare și a campaniei de vaccinare. Cu toate acestea, transformarea unor unități sanitare în unități suport-Covid, precum și măsurile restrictive impuse în toate unitățile sanitare au generat un acces mult mai restrâns al pacienților cu diferite afecțiuni cronice, inclusiv oncologice, la monitorizare și tratament. De asemenea, în multe unități sanitare se resimte constat o lipsă de medicamente esențiale tratării bolilor cronice. Mai mult decât atât, programele naționale de depistare a bolilor au înregistrat un nivel foarte scăzut pe perioada pandemiei”, a arătat Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean spune că după eliminarea unor restricții, începând cu data de 1 iunie 2021, foarte mulți pacienți vor fi interesați să apeleze la serviciile unităților medicale, fie pentru monitorizare și tratament, fie pentru operații chirurgicale de urgență.
”Ce măsuri aveți în vedere pentru a asigura în cel mai scurt timp accesul bolnavilor la medicamentele esențiale, ale căror stocuri se epuizează mult prea frecvent? Ce măsuri organizatorice intenționați să puneți în practică, astfel încât, după următoarea etapă de ridicare a restricțiilor, unitățile medicale să ofere în mod optim acces la tratament pacienților?”, sunt două din întrebările adresate de parlamentarul liberal ministrului Sănătății.
De asemenea, Ioan Balan mai vrea să afle o situație cu programele naționale de depistare precoce a bolilor (screening) pe care Ministerul Sănătății le va finanța în a doua parte a anul 2021 și în anul 2022, aceasta în condițiile în care prevenția este mult mai bună decât tratarea bolilor.