Un șopron metalic evaluat de proprietar la suma de 10.595 de lei (adică vreo 2.000 de euro) este motivul care a stat la baza pierderii unei finanțări în valoare de 500.000 de euro din care urma să se construiască o grădiniță. Se întâmplă la doi pași de municipiul Suceava, mai exact la Moara, acolo unde Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești” deține acel fânar construit acum mai bine de jumătate de secol, dar care de cel puțin 15 ani stă în paragină și se poate prăbuși în orice moment. Construcția se află pe un teren de 2.400 mp pe care este intabulată Primăria Moara, act pe care reprezentanții Academiei de Științe Agricole îl contestă, fără a avea însă și acte doveditoare în acest sens.
Totul a început în urmă cu mai bine de un an, când Primăria Moara a ajuns la un acord cu Ministerul Educației, care a alocat suma de 2,5 milioane de lei pentru construcția unei grădinițe noi în care urmau să învețe circa 100 de copii. Grădinița trebuia edificată pe terenul de 2.400 mp pe care se află acel fânar, teren pe care Primăria Moara s-a intabulat în urmă cu aproximativ 4 ani.
Eduard Dziminschi, primarul comunei Moara, a arătat: ”Pentru a putea demara lucrările, le-am cerut celor de la Stațiunea de Cercetări din Suceava, care gestionează bunurile Academiei de Științe Agricole, să desființeze acel fânar, care oricum stă nefolosit de ani și ani de zile. Inițial, au fost de acord, dar ulterior cei de la Academia de Științe Agricole s-au răzgândit și au spus că terenul ar fi de fapt al lor, motiv pentru care ne-au și acționat în judecată. Academia de Științe Agricole are în Moara 2,24 hectare de teren, așa cum este stipulat în anexa 7.8 din Legea 45/2009. Această suprafață o dețin efectiv, dar acum cer suplimentar și cei 2.400 mp unde am dorit noi să construim grădinița. Practic, au blocat un proiect extrem de important pentru comunitate fără să aibă documente, ci doar pentru că așa consideră dumnealor. Și în tot acest timp, construcția lor este o ruină și un pericol pentru integritatea oamenilor din comună”.
Trebuie spus că lucrările la grădiniță trebuiau să demareze încă de anul trecut, și asta pentru că existau toate avizele pentru proiect, iar în urma licitației a fost desemnată și firma care trebuia să ridice clădirea.
Academia de Științe Agricole cere în instanță anularea titlului de proprietate deținut de Primăria Moara pentru terenul respectiv
În acțiunea depusă la Judecătoria Suceava, reprezentanții Academiei de Științe Agricole și Silvice cer anularea actului prin care Primăria Moara s-a intabulat pe suprafața de 2.400 mp și susțin că actele au fost făcute abuziv, prin încălcarea legislației. De asemenea, mai susțin că începând cu anii 1950-1952 terenul nu ar fi fost niciodată în proprietatea comunei Moara. În schimb, primarul Eduard Dziminschi spune că terenul era al unui cetățean polonez care a plecat din România după război, așa încât Academia de Științe Agricole nu are nici un drept pentru a revendica terenul.
Mai mult, de 15-20 de ani, terenul care face obiectul divergențelor și care este vecin cu un altul care aparține Academiei de Științe Agricole a fost efectiv abandonat, nu se mai cultivă nimic pe el, iar buruienile cresc în voie. Și fânarul arată de parcă a trecut peste el un război și este de mirare faptul că încă nu s-a prăbușit. Este o situație de-a dreptul ridicolă și care ridică mari semne de întrebare vizavi de capacitatea și dorința unor instituții sau structuri, Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești” în acest caz, de a-și gestiona propriile bunuri. Probabil că dacă Primăria Moara nu ar fi dorit să construiască acea grădiniță, oamenii din conducerea Academiei nici nu și-ar fi amintit că au undeva în județul Suceava un șopron metalic pe care nu-l folosește nimeni.