Veșnicele dispute legate de locurile de parcare dintre blocuri sunt departe de a se fi stins în Suceava, ba s-au acutizat în ultima perioadă, mai ales în zonele unde s-au făcut amenajări recente de către Primăria municipiului Suceava, creându-se noi locuri de parcare. Cel mai bun este exemplul parcărilor amenajate între blocurile de pe străzile Tineretului și Amurgului, în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Proprietarii de mașini din zonă duc o adevărată luptă pentru a se impune în aceste zile și a-și rezerva unul din locuirile de parcare.
„Te rog frumos, lasă parcarea liberă, parchează în altă parte”, este primul gen de abordare, cu un bilețel scris, pus pe parbrizul mașinii celui care a avut ”tupeul” să parcheze pe un loc pe care un locatar din zonă și l-a rezervat cu de la sine putere.
De la acest avertisment se poate ajunge însă și mai departe. Locuri de parcare blocate cu lădițe sau altfel de obiecte și chiar cauciucuri înțepate cu seringa, cum s-a întâmplat recent în Burdujeni.
Din păcate, astfel de clinciuri pot duce și la incidente foarte grave, fără a mai pune la socoteală nervii pe care și-i fac cei implicați în scandaluri. În Suceava s-a ajuns acum câțiva ani și la o tentativă de omor prin înjunghiere după un scandal de la locul de parcare, tot în Burdujeni, în zona Jean Bart.
Amenzi date de polițiștii locali în scandalurile legate de parcări
Pentru cine nu știe încă, în municipiul Suceava parcările dintre blocuri sunt publice, pe principiul primul venit, primul servit.
Contactat de Monitorul de Suceava, directorul Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, a confirmat că apelurile la numerele de telefon de la dispecerat, pe această temă, sunt dese: „Avem apeluri pe această temă, inclusiv de la cei care se plâng că le sunt ocupate locurile de parcare, fără a avea vreun argument în sprijinul acestei sesizări. Parcările din municipiul Suceava sunt publice și nimeni nu are prioritate la ocuparea lor. Frecvent, colegii mei ori cei de la salubritate ridică lădițe sau fel de fel de obiecte puse pe locurile de parcare, care ajung la tomberon. Avem destul de des și cazuri de mașini blocate tot de cei care consideră că li s-a ocupat locul”.
Ovidiu Doroftei a arătat că inclusiv în Burdujeni, zona amintită mai sus, polițiștii locali au dat amenzi pentru rezervarea unui loc de parcare fără drept și blocare autoturisme în parcare. Sunt abateri prevăzute de o hotărâre a Consiliului Local Suceava, iar amenzile sunt între 200 și 1.000 de lei, în funcție de gravitatea abaterii.
Șeful Poliției Locale îi îndeamnă pe suceveni să sune la dispecerat când au probleme legate de locurile de parcare
”Îndemnul meu pentru suceveni este de a suna imediat la Poliția Locală atunci când au o problemă de acest gen, legată de locurile de parcare, pentru ca noi să intervenim operativ și să luăm măsuri de sancționare, acolo unde este cazul. Este varianta cea mai eficientă, în locul angajării în discuții contradictorii care nu pot rezolva problema”, a mai spus Ovidiu Doroftei.
Poliția Locală Suceava răspunde la două numere de telefon, în funcție de zona din care sună cel care are de făcut o sesizare.
Cu unele excepții clare (locuri pentru persoane cu handicap, străzi înguste unde este permisă doar parcarea riveranilor etc.), parcările amenajate între blocuri sunt publice. Chiar și așa, sunt încă mulți suceveni care consideră că au dreptul de a pune stăpânire pe un loc de parcare, doar pentru că locul este în fața blocului în care stau. Aceștia caută modalități de a bloca locul de parcare (de obicei o lădiță este suficientă pentru a-i face pe ceilalți să nu parcheze), în timp ce alții, cu mai mult tupeu, blochează mașina parcată ori trec la acte de distrugere. În astfel de situații, este vorba deja de caz penal, infracțiune de distrugere, care trebuie sesizată la Poliția municipiului Suceava. Evident că cei care ajung atât de departe sunt și pretabili la acte de violență, astfel că o problemă banală, legată de un loc de parcare, poate lua ușor o turnură gravă.