Un urs a coborât din pădure, luni noapte, în municipiul stațiune Vatra Dornei, unde a distrus mai multe garduri și a înșfăcat un porc de 150 de kilograme dintr-un adăpost. Ursul a târât porcul pe un deal, unde a mâncat doar din zona capului (foto de la fața locului). Leșul a rămas în locul abandonat de urs, fiind probabilă o revenire a fiarei la pradă.
Un localnic a sunat la 112 și a cerut ajutor în noaptea de luni spre marți, în jurul orei 0.30. O patrulă mixtă formată dintr-un poliţist și un jandarm s-a deplasat la domiciliul familiei din Dorna care a semnalat prezența ursului. Ursul a atacat pe strada Poligonului, unde sunt case una lângă alta.
Au fost anunțate și celelalte instituții abilitate să intervină în asemenea cazuri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava transmițând un mesaj RO-Alert pentru atenționarea populației din zona în care a fost semnalată prezența ursului. Jandarmii au rămas în zonă luni noapte pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a se asigura că ursul nu se întoarce și că nimeni nu este în pericol. S-au folosit semnale acustice și luminoase pentru a speria fiara.
Cetățenii din zona de munte sunt îndemnați să aibă grijă unde își depozitează resturile menajere, să nu-și lase animalele noaptea în afara adăposturilor bine asigurate și să nu se apropie de urs, în cazul în care îl văd.
Petrea Dulgheru: ”În ultimii ani, urșii și lupii mi-au ucis și mie în jur de 50 de oi”
Ursul a dat atacul relativ aproape de locul în care își are ferma doctorul veterinar Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava.
”În ultimii ani, urșii și lupii mi-au ucis și mie în jur de 50 de oi. Este un mare pericol că acest urs a intrat în intravilan și a spart adăpostul în care era porcul, un animal mare, de 150 de kilograme, care nu a avut nici o șansă. Ursul, spre deosebire de lup, atacă oriunde, sare peste gard de doi metri, se urcă și pe acoperiș dacă acolo e prada. Urșii s-au înmulțit foarte mult și trebuie găsită o soluție, oamenii de la munte nu mai țin animale din această cauză. Muncești luni sau ani, iar în câteva nopți ursul îți distruge ferma”, a avertizat Petrea Dulgheru.
Aceste este de părere că urșii ar putea fi relocați în rezervații sau chiar în țări în care aproape au dispărut ori ar putea fi vânați legal, dacă se va da o derogare. Acestea ar fi variante mult mai normale decât cea ca urșii să fie eliminați acolo unde fac pagube prin metode mai puțin ortodoxe.
Cazul vine la câteva zile după ce un urs a coborât în mai multe rânduri în Pojorâta, unde a făcut pagube și a mâncat viței. La un fermier din Pojorâta ursul a ucis și mâncat șase vite, iar la altul, două.
Specialiștii spun că este exclus să fie vorba de același urs, la Pojorâta și la Vatra Dornei.
În acest ritm, și având în vedere virulența atacurilor urșilor, există un pericol real ca și un om să devină victimă, dacă se află într-un loc nepotrivit ori dacă se apropie prea mult de un urs care intră într-o zonă locuită. Cazul de la Vatra Dornei, cu porcul de 150 de kilograme scos de urs din adăpost și ucis cu mare ușurință, demonstrează, pentru cine nu realizează, cât de mare este forța unui urs adult și cât de vulnerabil poate fi un om în fața sa.