Poate că nu ne gândim aproape niciodată la consecințele modului în care ne trăim viața, dar conștientul nostru va continua să ne creeze realitatea indiferent de acest aspect. Acest fapt este cu adevărat eliberator: atunci când tiparele sănătoase sunt activate și tiparele nesănătoase sunt eliminate, putem accesa și mai multe forțe personale. Viața noastră devine mai fericită și mai liniștită și, în consecință, conștientul ne va conduce spre rezultate mult mai bune.
Primul pas întreprins în vederea schimbării este să examinăm ce se află dincolo de obiceiurile spontane, deseori inconștiente, cauzate de reflexele dobândite. Multe dintre aceste cauze sunt nesănătoase și greu de înfruntat, dar, indiferent dacă vrem sau nu să le examinăm, trebuie să știm că ele constituie declanșatorii principali ai emoțiilor negative care mențin blocajele în care ne aflăm. Adevărul este că trăim zi de zi conform reflexelor dobândite, iar ele sunt interfața tiparelor interioare și a energiei dominante.
Tiparele conștiente sau inconștiente care ne conturează realitatea emoțională și personală pot fi identificate cel mai bine atunci când reacționăm față de oameni și experiențe întâlnite în viața de zi cu zi. Prin urmare, trebuie să ne întrebăm: „De obicei reacționăm într-o manieră calmă și răbdătoare? Sau obișnuim să avem reacții bazate pe îngrijorare, frică, furie, nerăbdare, autoînvinovățire sau alte impulsuri negative?" Notăm răspunsurile într-un jurnal.
Dacă în cazul nostru predomină lista tiparelor negative, nu doar că menținem un flux al nefericirii, dar vom continua să obținem mereu aceleași rezultate negative. Însă nu trebuie să ne dăm bătuți. Oricât de puternic ar fi un tipar negativ, îl putem schimba, putem învinge teama, putem opri dependențele și redirecționa fluxul emoțional și putem dezvolta un stil de viață deosebit de sănătos și productiv.
Nu ne este greu să identificăm tiparele din substratul vieții noastre, trebuie doar să ținem cont de următorii factori:
1. Emoțiile puternice și evenimentele intense: Cel mai adesea, obiceiurile noastre negative au ca sursă sentimente inconfortabile sau evenimente traumatice din trecut. Desigur, tiparele pozitive pot avea ca sursă evenimente fericite, dar acele vibrații nu ne blochează fluxul de energie. De fapt, ele pot accelera codurile pozitive care ne stimulează forța vitală. Pe de altă parte, dacă ai fost bătut sau abuzat emoțional ori verbal în copilărie, este posibil ca reacțiile specifice fricii, revoltei și chiar dezgustului față de propria persoană să devină adânc criptate și să facă parte deja din amprenta noastră energetică.
2. Concluzii, convingeri și intenții nocive: Ce se întâmplă dacă de la o vârstă fragedă suntem programați la nivel emoțional cu informații sau cu atitudini negative chiar de către oamenii apropiați și dragi nouă? Undeva în adâncul nostru se instaurează un sistem puternic de convingeri care duc la concluzii ferme, dar false, și care influențează componenta emoțională a reflexelor dobândite. Devenim confuzi și răniți din cauza manierei greșite în care suntem tratați, așa că ne programăm un sentiment stringent de lipsă de putere și ipoteza că, într-un fel sau altul, greșim cu siguranță.
3. Obiceiuri însușite și alegeri făcute: Când încercăm să depășim durerile trecutului și ne străduim să înfruntăm convingerile din prezent prin care ne sabotăm pe noi înșine, simțim adesea nevoia de eliberare. Ne însușim obiceiuri care la început par să ne ofere confort, dar în cele din urmă se alătură reflexelor dobândite. Ceea ce pare că ne ajută să facem față dificultăților reprezintă de fapt codarea unei noi dependențe sau a unei tendințe de evadare, care ne afundă și mai mult. De exemplu, putem alege să consumăm alcool pentru a scăpa de reacția interioară de ură față de propria persoană. Dar, pe măsură ce trece timpul, ne dăm seama că suntem nevoiți să bem din ce în ce mai mult pentru a ne putea „simți bine“ în continuare. Asta ne determină să ne judecăm și să ne disprețuim și mai mult. Astfel că tiparul inițial al criticii de sine ia amploare, adăugându-i-se și tiparul alcoolismului. În cadrul unui asemenea cerc vicios, aceste reacții inconștiente ne pot îndruma destinul în direcții în care simțim că nu mai deținem controlul absolut deloc.
Este adevărat că unele obiceiuri mor greu, iar dependențele se numără printre cele mai dificile obiceiuri. Fumatul și consumul excesiv de mâncare sunt forme zilnice prin care oamenii încearcă să evadeze, însă chiar și aceste tipare pot fi reprogramate, iar prin intermediul unor programe noi de viață, puterea personală și libertatea autentică vor fi redobândite.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com