Un blender puternic pentru alimente poate emulsiona aproape orice aliment care vă poate veni în minte. Poate aveți un storcător de fructe și legume de câțiva ani și vă bucurați întotdeauna să beți diferitele combinații de sucuri pe care le creează. Unul dintre preferatele noastre este o combinație de morcov-țelină-măr-ghimbir-suc de portocale delicioasă și hrănitoare.
De ce să vă cumpărați un blender dacă sunteți mulțumit de storcătorul pe care îl aveam deja? E o întrebare bună - una demnă de explorat în acest articol. Ambele sunt de valoare. Vom enumera câteva avantaje despre blendere și storcătoare, dar înainte de a ajunge la acest lucru, este important să fie clar despre diferența majoră dintre blendere și storcătoare.
Storcătorul obține suc din fructe sau legume tăindu-le în bucăți extrem de mici, cu lame rotitoare ascuțite la viteze foarte mari și separând simultan sucul de părțile fibroase. Sucul este literalmente un extract din întregul aliment, părțile fibroase fiind aruncate ca deșeuri.
Un blender, pe de altă parte, transformă fructele sau legumele într-o consistență asemănătoare unui smoothie cu o lamă rotativă de mare viteză care nu separă lichidul de părțile pulpe ale alimentelor. Întreaga mâncare se transformă pur și simplu într-o formă lichidă sau semi-lichidă care poate fi băută dintr-o ceașcă sau consumată cu lingură dintr-un vas.
Primul blender a fost brevetat în 1922 de un inventator polono-american pe nume Stephen Poplawski. Aproape toate blenderele de atunci se bazează pe principiile pe care acesta le-a descoperit. Storcătoarele de citrice fuseseră inventate înainte și o serie de storcătoare au fost proiectate de-a lungul anilor de atunci.
Una dintre marile valori ale storcătoarelorși blenderelor este că pot face legumele și fructele mai atrăgătoare transformându-le în băuturi sau deserturi gustoase. Acest lucru este minunat pentru familiile cu copii (sau adulți) care nu vor mânca aceste alimente nutritive, spunând că nu le plac. Cei mai mulți vor adora combinațiile de sucuri care pot fi preparate din aceleași alimente! Dacă cineva din familia dvs. are probleme să primească cinci porții de fructe și legume pe zi, acesta este un mod bun de a face acest lucru.
Un blender este mai bun decât un storcător pentru extinderea gamei de alimente nutritive pe care familia dvs. le poate consuma, pur și simplu pentru că blenderele pot pregăti o varietate mai mare de alimente, inclusiv sucuri, deserturi, sosuri și supe.
Capacitatea de a transforma legumele și fructele întregi în alimente ușor consumabile este un plus major pentru un blender. Storcătorul extrage suc din alimente, dar aruncă toate fibrele și mineralele precum calciu și fier. În grămada aruncată de la storcătoare există o valoare enormă în toate fibrele și mineralele care se risipesc în acest proces. Fibrele și mineralele nu conțin calorii, dar sunt vitale pentru funcționarea normală a corpului. Este păcat să le irosiți.
Alimentele sau băuturile preparate cu blendere sau storcătoare sunt cel mai bine consumate la scurt timp după preparare. Motivul este că aceste alimente și băuturi tind să se oxideze destul de repede. În acest proces, își pierd o parte din valoarea nutrițională. Testele arată că sucurile se oxidează mai repede decât alimentele în formă de piure, astfel încât băuturile din storcatoare ar trebui să fie băute pe loc, mai degrabă decât să fie introduse în frigider. Chiar și alimentele sub formă de piure sunt cele mai bune dacă sunt consumate destul de curând după ce sunt preparate.
Conținutul de zahăr al oricărui suc pur tinde să fie mai mare decât pentru întregul fruct. O porție de suc de portocale, de exemplu, provine de fapt din mai multe portocale, combinând toată fructoza lor. Acest principiu este valabil pentru majoritatea fructelor. În plus, sucul este absorbit în organism mai repede decât dacă este consumat ca parte a întregului fruct. Mulți nutriționiști recomandă limitarea băuturilor cu suc la cel mult un pahar pe zi, deoarece majoritatea sucurilor sunt atât de bogate în conținut de fructoză.
Aceasta este mai puțin o problemă pentru fructele și legumele prelucrate printr-un blender, pur și simplu pentru că este consumul de alimente întregi, chiar dacă sunt emulsionate. Întreaga mâncare este din punct de vedere nutrițional mai valoroasă decât poate fi orice extract din acesta. În plus, deoarece întreaga mâncare cu toate fibrele sale este digerată mai încet, puteți descoperi că un smoothie este tot ce vă trebuie la prânz. Acest lucru face ca planificarea și fixarea prânzului să fie foarte ușoară.
Blenderele au un alt avantaj practic față de storcătoare. Curățarea blenderelor este foarte simplă, în comparație cu curățarea majorității storcătorului. După ce ați clătit recipientul pentru blender, puteți pune pur și simplu apă curată în el cu o picătură de săpun lichid și să îl rulați timp de treizeci de secunde. Presto! Blenderul s-a curățat foarte eficient.
Storcatoarele sunt mai complicate, cu piese care trebuie curățate meticulos și spălate manual. Rezultatul acestei diferențe este că, în afară de orice alte beneficii teoretice, este probabil ca un blender să fie folosit mai des decât un storcător. O astfel de frecvență crescută de utilizare este un plus nutrițional, deși din punct de vedere tehnic, ușurința curățării nu este un avantaj nutrițional.