Unul dintre modurile în care societatea poate să manipuleze în mod profund modul în care privim viața este atunci când influențează la nivel de ADN particularitățile masculinității și feminității. Majoritatea dintre noi avem un set de concepții despre ce este „femeia” și ce este „bărbatul” și vedem aceste roluri ca fiind destul de clare deoarece societatea ne spune că sunt. Din păcate, creștem fără să înțelegem adevăratul rol al esenței masculine și feminine care sunt înnăscute în fiecare dintre noi și despre cum sunt menite să lucreze împreună ca o echipă.
La nivelul „cărții” ADN-ului nostru din 46 de capitole. 22 dintre capitole conțin esența noastră masculină și esența noastră feminină din partea mamei, iar alte 22 conțin esența masculină și feminină din partea tatălui. Aceste energii sunt ca un dans al creației, fiecare susținând-o și hrănind-o pe cealaltă. Energiile feminine aduc viață în existență, noi idei și îngrijesc acea creație. Energia masculină creează o structură sau o fundație pentru ca aceste idei să înflorească, protejează și susține, oferind un loc sigur pentru mișcarea și mobilitatea energiei feminine.
Poveștile pe care le moștenim prin intermediul ADN-ului și care nu servesc potențialul nostru cel mai înalt – indiferent că ele sunt despre abandon, trădare, pierdere sau sărăcie – își au rădăcinile în dezechilibrul energiei masculine și feminine, iar societatea susține acest fals sistem de credințe. Mai curând decât să vedem delicatul echilibru între masculin și feminin modelat în cei din jurul nostru, vedem adesea exemple de energie masculină sau feminină suprimându-și complementarul. Conflictele și războaiele, de exemplu, sunt situații unde energia masculină a devenit dominantă. Partea noastră feminină sănătoasă știe că universul este abundent și că poate și o să ne îngrijească pe toți, dar când esența feminină este oprimată de credințele sociale despre competiție, zbatere, conflict și nevoia de a câștiga, viața se transformă într-una de rivalitate feroce în loc de colaborare.
Pe de altă parte, energia feminină poate deveni de asemenea prea dominantă. Energia feminină dominantă creează tipare de închistare - sufocare care ne opresc să ne exprimăm talentele și creațiile în lume. Ea oprimă esența noastră masculină care ne dă un simț al direcției în viață. Când ni se pare dificil să ne asumăm ceva sau să fim fermi în ceea ce privește nevoile noastre într-o relație, știm că energia noastră masculină are nevoie de întărire.
Când energia feminină și masculină se află în dezechilibru într-un fel sau în altul, poveștile din ADN-ul nostru devin povești de frică, durere și pierdere. Când permitem energiei masculine să servească mai degrabă decât să domine și când permitem energiei feminine să îngrijească, dar nu să sufoce, viețile noastre vor curge cu grație și lejeritate. Prin eliminarea programelor societății din ADN prin intermediul muncii interioare intenționale și tehnici de vindecare a ADN-ului, putem restaura echilibrul esenței masculine și feminine.
Rolurile rigide pe care societatea ne spune că ar trebui să le jucăm pot provoca ravagii în relațiile noastre. Sub influența regulilor impuse, relațiile noastre se bazează pe „măștile” pe care le purtăm. Putem purta multe măști — cea a omului de afaceri, a profesorului, a iubitului, a îngrijitorului, a protectorului, a mamei, a tatălui, a copilului ș.a.m.d. Problemele apar când începem să credem că noi suntem măștile și în consecință apărăm masca și energia ei feminină sau masculină dezechilibrată.
Dacă purtăm masca unui părinte sau a unui profesor și suntem atașați de ideea conform căreia copiii nu răspund părinților sau profesorilor, ne vom apăra mereu poziția noastră rigidă de mascul hiperdominant și vom pune la punct copilul fără a explora alternativele sau să ne examinăm ideile preconcepute. În consecință, ne pierdem libertatea de a spune: „Nu știu răspunsul la acea întrebare, dar pot afla cu siguranță,” sau „Poate există o cale mai bună de a face față acestei situații: poate există ceva ce nu văd clar.” Când structura credințelor noastre se cimentează într-un loc, pierdem abilitatea de a ne mișca liberi între esența noastră feminină și masculină, dintre structură și deschidere.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com