Aproximativ 14.000 de turiști au vizitat județul Suceava în perioada Sărbătorilor Pascale. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, care a declarat că potrivit datelor transmise de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Suceava, cei mai mulți turiști au fost cazați în zonele Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, unde structurile de cazare au fost ocupate în proporţie de circa 90%. Pe următoarele locuri, la mică distanță, s-au clasat zonele Suceava și Putna, cu un grad de ocupare de 85%, și Vatra Dornei – 75%.
Niculai Barbă a subliniat faptul că numărul mare de turiști din județ arată că Bucovina este în continuare pe podium în ceea ce privește atractivitatea pentru turiști. Vicepreședintele CJ Suceava a arătat că este de remarcat faptul că durata medie de ședere a turiștilor în perioada minivacanței de Paște a fost de 3-4 zile, cele mai căutate structuri de cazare fiind cele din zona de munte, cu un număr mic de camere.
„Ne așteptam ca acest lucru să se întâmple. Pe lângă acest mesaj de Bucovina sigură, ca urmare a ratei mici de infectare din județul Suceava, ne așteptam ca în continuare aceste structuri de cazare cu un număr mic de camere să fie accesate, pentru că ele au fost, să spunem, opțiunea familiilor care și-au petrecut vacanța de Paște în Bucovina”, a declarat Niculai Barbă. El a arătat că în perioada Paștelui turiștii au avut la dispoziție numeroase centre și zone de agrement, amintind de traseele pentru drumeții din Rarău, Via Transilvanica, tiroliana din pasul Ciumârna, complexul Ariniș, mocănița sau muzeele ouălor încondeiate din zonele Vama – Moldovița.
Cetatea de Scaun a Sucevei a avut 3.453 de vizitatori în perioada Sărbătorilor Pascale
Niculai Barbă a mai spus că turiștii au vizitat în număr foarte mare și Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean, cele două obiective fiind deschise în fiecare zi în perioada 30 aprilie – 3 mai, cu un orar de vizitare extins. Astfel, vicepreședintele CJ Suceava a spus că în acest interval de timp, la Cetatea de Scaun a Sucevei au fost înregistrați 3.453 de turiști, în timp ce Muzeul Satului Bucovinean a avut 1.833 de vizitatori. „În același timp, pe site-urile și paginile de pe rețelele de socializare ale instituțiilor Muzeului Național al Bucovinei au fost postate mai multe activități, evenimente, manifestări și informații, la care s-au înregistrat un număr foarte mare de accesări, în special pe Muzeul Satului și pe Cetate. De asemenea, au fost transmisiuni online, inclusiv de la Slujba de Înviere, dar și în toate zilele din perioada Sărbătorilor de Paște, când turiștii au putut să vadă pe viu și o serie de activități specifice acestei perioade”, a mai declarat Niculai Barbă. El a adăugat că în condițiile în care există în continuare o serie de restricții impuse în perioada pandemiei de coronavirus, Centrul Cultural Bucovina și Centrul pentru Conservarea Tradițiilor au prezentat programe speciale de Paște, înregistrate și difuzate în mediul online.
În final, Niculai Barbă a remarcat faptul că în perioada minivacanței de Paște nu au fost înregistrate incidente deosebite cu turiștii care au ales zona montantă a județului pentru a-și petrece timpul liber. El a amintit că înaintea minivacanței de Paște a făcut un apel către turiști să respecte indicațiile Serviciului Salvamont Suceava. „Ceea ce au remarcat cei de la Salvamont Suceava a fost faptul că un număr foarte mare de turiști au sunat la dispeceratul lor pentru a solicita informații despre traseele montane”, a spus Barbă. El a arătat că au existat cazuri în care turiști neechipați corespunzător s-au aventurat pe unele trasee, în special în zona Rarău – Pietrele Doamnei, însă nu s-au înregistrat evenimente deosebite ca urmare a intervenției salvamontiștilor.