Autoritatea sanitar-veterinară este în alertă din cauza faptului că sunt elemente clare că virusul pestei porcine africane este puternic infiltrat în populația de mistreți, pe zona fondurilor de vânătoare Pătrăuți-Mitoc. Efectul nedorit este că există deja cazuri în care virusul a pătruns și la porcul domestic.
Probele de laborator au confirmat existența pestei la 19 porci, întregul efectiv crescut la Schitul Poiana, în comuna Zvoriștea. Unul dintre porci era deja mort la alertarea medicului veterinar, în timp ce restul începuseră să prezintă simptome. Pentru cei 18 porci care erau în viață la alertarea autorității sanitar-veterinare, se vor acorda despăgubiri. Un alt focar la porcul domestic este declarat la Călinești Enache, comuna Dărmănești.
Persoanele care au intrat în contact cu porcii, la Poiana, fuseseră în pădure, la cules leordă, astfel că legătura cu domeniul silvatic și cu mistreții a fost făcută.
Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a subliniat că la șapte cadavre de mistreți găsiți în interval de zece zile s-a confirmat prezența virusului.
”Din păcate, avem o răspândire accentuată a virusului în populația de mistreți. În cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului Suceava, convocat vineri, 7 mai, am subliniat necesitatea organizării de acțiuni imediate de vânătoare la mistreț, pe fondurile 54 și 55 Pătrăuți și Mitoc. Întregul efectiv trebuie recoltat prin dibuire și pândă. Situația este gravă, dacă nu se intervine există riscul ca virusul să se extindă în toate comunele din zona de protecție și de supraveghere a focarului”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
El a subliniat și importanța ca primăriile să se mobilizeze pentru ca prin localități să nu mai umble câini fără stăpân, care aduc virusul din pădure.
Directorul DSVSA a subliniat că problema cea mai mare este cu câinii sălbăticiți, care trăiesc pe câmpuri și pe la marginea pădurii. Aceștia aduc ușor virusul în comunitate și distrug vânatul și căprioare gestante, cum este un caz concret la Mitocu Dragomirnei (foto).
Primăriile vizate de apelul cu privire la câinii fără stăpâni, cu reprezentanți convocați la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, sunt Dărmănești, Pătrăuți, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Grănicești, Zvoriștea, Șerbăuți, Calafindești și Zamostea.
Pe lângă necesitatea recoltării integrale a mistreților, dar și a limitării populației de vulpi și de câini sălbăticiți, este necesară limitarea intrării în pădure a celor care au porcii în gospodării ori, dacă este neapărat necesar, luarea de măsuri de igienă stricte.
Doctorul Voloșeniuc avertizează că în caz contrar, dacă sucevenii din comunele amintite mai sus nu conștientizează pericolul, există riscul ca virusul să se răspândească în toate localitățile, cu consecințe economice dramatice.
Sucevenii sunt rugați să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele cu care au fost pe ogoare sau în pădure, să aibă o tăviță cu dezinfectant de încălțăminte la intrarea în adăpost și, bineînțeles, porcinele să fie ținute în spații închise, îngrădite
Instituția Prefectului - județul Suceava a transmis un apel către cetățenii județului să respecte regulile minime de biosecuritate stabilite de către autoritatea sanitar-veterinară