Raportul medico-legal privind decesul băiatului în vârstă de 6 săptămâni intrat în stop cardio-respirator în timpul slujbei de botez de la Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava, a fost finalizat, iar concluziile sunt favorabile preotului Alexandru Mazarache. În raportul semnat de medicii legiști Lăcrămioara Bălan și Alina-Emilia Horecica se trag concluzii legate de moartea bebelușului, fără a se face vreo referire la ce s-a întâmplat la botez.
Concret, moartea s-ar fi datorat insuficienței cardio-respiratorii acute consecutive sindromului de detresă respiratorie acută instalat pe fondul pneumoniei interstițiale, complicată în evoluție cu bronhopneumonie severă la un nou-născut prematur și nevaccinat.
Concluzia este că afecțiunile pe care le prezenta copilul (pneumonie interstițială, cel mai probabil de etiologie virală, complicată în evoluție cu bronhopneumonie formă severă), prin gravitatea lor, au fost sigur și direct letale.
Nici o referire la botez și la înecul de care vorbeau medicii inițial
Una dintre nemulțumirile părinților este că nu se face nici o referire în concluziile medico-legale la ce s-a întâmplat la botez, la intrarea copilului în stop cardio-respirator imediat ce a fost scos din apă. Sau, altfel spus, la legătura de cauzalitate între deces și botez, dacă aceasta a existat sau nu. Practic, medicii par să fi evitat acest detaliu, care practic este cheia anchetei.
În același raport de necropsie sunt consemnate și constatările inițiale ale medicilor urgentiști și de pe ambulanță care au constatat înecul prin imersie de apă, lichidul găsit în plămâni etc. Practic, acele constatări preliminare ale medicilor care au preluat copilul care era în viață sunt contrazise total.
Concluziile medico-legale sunt cruciale în anchetă
Familia copilului mort a anunțat că va contesta prin avocat acest raport medico-legal și că va înainta și plângere penală față de cele două cadre medicale care îl semnează.
Dosarul penal în care se anchetează moartea bebelușului este deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, efectuându-se cercetări pentru infracțiunea de ucidere din culpă. Unul dintre documentele de bază într-o concluzie a procurorului va fi chiar acest raport medico-legal, în forma sa finală. Așadar, aceste concluzii medico-legale sunt practic cruciale în anchetă.
Drama cumplită a unei familii
Tragedia s-a petrecut la finele lunii ianuarie a acestui an, la biserica „Sf. Constantin şi Elena” din cartierul Zamca. Slujba de botez a fost oficiată de preotul Alexandru Mazarache, care are calitatea de suspect în cadrul dosarului penal.
”L-am dus la biserică pentru încreștinare, ce pot să vă spun e că băiatul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, s-a arătat revoltat tatăl.
După cum se vede și în imaginile video de la botez, copilul a fost băgat în apă cu fața în sus. Imaginile mai arată că bebelușul plângea înainte de a fi băgat în apă.
De altfel, imaginile video ar trebui să fie un indiciu important al anchetei. Plânsetul bebelușului se modifică brusc după ce acesta este scos din cristelniță.
Decesul copilului a survenit după aproximativ 12 ore de la botez.
Întrebarea justă care se pune este dacă cineva poate trage concluzia că imersia de apă nu are legătură cu decesul. E drept, medicii specialiști vorbesc de o afectare gravă a plămânului bebelușului, însă părinții spun că este imposibil ca cineva echidistant și corect să spună că decesul nu are legătură cu ce s-a întâmplat la botez.
Raportul de necropsie va fi contestat în totalitate
Avocatul Ioan Bulboacă, cel care reprezintă familia bebelușului mort, a precizat că raportul de necropsie la care facem referire în acest material va fi contestat în totalitate și se va cere un raport de expertiză la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici”. Acea expertiză va trebui să răspundă și la întrebarea cheie, legată de ce s-a întâmplat la slujba de botez și la intrarea în stop cardio-respirator după introducerea în apă.
În raport se vorbește de o moarte patologică, pe fondul unei afecțiuni pulmonare existente, care s-a agravat. Este ca și cum s-ar trage concluzia că o persoană accidentată mortal de o mașină a decedat din cauza afecțiunii preexistente pe care o avea.
Avocatul preotului: Concluziile raportului de necropsie nu constituie o răsturnare de situație sau o lovitură de teatru
La solicitarea Monitorului de Suceava, avocatul Marcel Balațchi, care îl reprezintă pe preotul Alexandru Mazarache, a trimis și el un scurt punct de vedere. Avocatul dă de înțeles că aceste concluzii erau cele firești și așteptate, în baza a ceea ce s-a știut de la început cu privire la starea copilului născut prematur.
”Concluziile raportului de necropsie nu constituie o <răsturnare de situație> sau o <lovitură de teatru> pentru noi, așa cum au fost prezentate în presă, ci poate pentru cei care au denaturat de la început prezentarea nefericitului eveniment. Ancheta penală are un caracter nepublic, așa încât nu dorim să comentăm mai mult”, a declarat avocatul care îl reprezintă pe preot.
Având în vedere faza anchetei și raportul de necropsie, preotul Alexandru Mazarache se bucură din plin de prezumția de nevinovăție în acest caz.