Echipe de militari coordonate de comandantul garnizoanei Câmpulung Moldovenesc, colonel Cătălin-Ioan Țâru, și comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, colonel dr. Romeo-Aurelian Popovici, s-au alăturat campaniei „Alături de veterani” desfășurată la nivelul Ministerului Apărării Naționale, în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi”. Activitatea a constat în distribuirea unor pachete veteranilor de război din județul Suceava, cu ocazia sărbătorilor pascale.
„Se spune că în armată nimeni nu rămâne în urmă, astfel că respectul și sprijinul militarilor au ajuns la veterani și prin intermediul acestor pachete. Ajutorarea lor a reprezentat un gest simbolic de solidaritate față de eroii noștri aflați acum la vârste înaintate. În urma celui de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi. Acum, de Ziua Veteranilor, mai sunt în viață puțini peste 2.000, toți trecuți de vârsta de 90 de ani. Pe când erau foarte tineri, au plecat la război fără să știe pentru cât timp și fără să stea pe gânduri. Nu s-au întors cu toții acasă și, acum, după atâția ani, își caută puterea să povestească tuturor celor care sunt dispuși să îi asculte”, a transmis Georgiana Lupu, purtătoarea de cuvânt a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”.
Militarii câmpulungeni au fost întâmpinați de zâmbetul nostalgic al celor 43 de nonagenari, iar în timpul vizitelor au împărtășit o parte din amintirile pe care se simt datori să le povestească în spiritul sacrificiului camarazilor lor.
Veteranii sunt oamenii a căror cea mai bună armă a fost dragostea de țară, spun organizatorii acțiunii, „sunt generațiile care au predat de mult ștafeta și privesc cum militarii de astăzi duc mai departe numele țării. Ei sunt acei oameni care au apărat cu propria viață libertatea pe care o avem astăzi și cărora le datorăm recunoștință veșnică”.
Odată cu demararea campaniei „Alături de veterani” s-a lansat și site-ul https://veteraniiromaniei.mapn.ro.
Această pagină este dedicată veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial și reunește povești de viață, informații cu privire la evenimentele dedicate acestora, precum și mărturii din timpul războiului.