Discuțiile aprinse pe tema folosirii parcării din incinta Parcului Areni pentru ridicarea noului corp al Facultății de Medicină, precum și cele legate de alte amplasamente care aparțin universității din Suceava (USV) au dus la apariția unor idei noi de amplasare a edificiului de învățământ, până acum nediscutate în cadrul comunității.
Hotărârea cu care conducerea USV a stabilit faptul că această nouă facultate trebuie să se dezvolte într-o zonă apropiată Spitalului Județean Suceava a făcut să apară sugestii noi de amplasare a viitoarei construcții, tocmai în apropierea instituției sanitare.
A fost astfel lansată ideea construirii Facultății de Medicină pe terenul de circa două hectare existent în spatele corpurilor Spitalului Vechi, teren aparținând Consiliului Județean Suceava. Această posibilitate a dat speranțe conducerii USV, care vedea realizarea dezideratului de proximitate a facultății nou înființate cu principala instituție medicală a județului. Ea a fost analizată în cursul zilei de marți, însă vechile proiecte de ridicare a două spitale pe acest amplasament l-au făcut pe președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, să ne declare: ”Am discutat cu arhitectul-șef pentru a-mi prezenta gradul de ocupare a suprafețelor situate în spatele sediului vechi al Spitalului Județean Suceava, pentru că acolo sunt planificate ridicarea Spitalului pentru Copii și a Spitalului de Boli Infecțioase. Cele două obiective sunt acum în portofoliul Companiei Naționale de Investiții, iar în urma studiului zonei și a noilor obiective ce urmează a fi construite am constatat că nu încape un vârf de ac în acel sector. Sunt două spitale mari, cu acces și parcări aferente și chiar dacă am sperat că vom găsi un spațiu acolo, e cu neputință. E vorba și de blocurile pentru medici, care ocupă o suprafață importantă pe terenul administrat deja de ANL. Eu am vrut încă de acum 10 ani să fac spital clinic universitar și sunt foarte interesat de deschiderea unei Facultăți de Medicină în Suceava.”
Terenuri ale Stațiunii de Cercetări Agricole, greu de luat în calcul pentru noua investiție
Pentru a rămâne în zona de proximitate a spitalului, conducerea Consiliului Județean Suceava ia în calcul demararea unor discuții cu conducerea Stațiunii de Cercetări Agricole Suceava, cea care deține terenuri în apropierea Spitalului Vechi. Aceste terenuri, din păcate, nu mai sunt întrebuințate în munca de cercetare a stațiunii din ultimii ani. Vizat ar putea fi un teren amplasat între sediul Stațiunii de Cercetări Agricole și Spitalul Vechi, însă deocamdată nu au demarat discuții cu cei din Ministerul Agriculturii, proprietarul acestor terenuri.
”În acest moment trebuie să identificăm alte zone construibile și cred că zona Stațiunii de Cercetări Agricole poate fi luată în considerare. Ar trebui să ne întâlnim cu reprezentanții Stațiunii de Cercetări Agricole, ai Primăriei Suceava și să discutăm, să găsim o formulă pentru dezvoltarea construcției necesare dezvoltării universității. Și cei de la stațiune cred că trebuie să înțeleagă că e vorba de interesul comunității. Nu trebuie să fie doar terenuri ale Consiliului Județean sau ale primăriei, ci trebuie să ne implicăm cu toții și să-i determinăm pe cei care au aceste terenuri să fie un pic mai deschiși și înțelegători la problemele comunității noastre”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.
Este o soluție însă mai greu de luat în calcul, având în vedere antecedentele existente în intenția de preluare a unor terenuri aparținând Ministerului Agriculturii.
O propunere fezabilă în proximitatea spitalului, care nu ar afecta interesele comunității
O variantă demnă de luat în calcul ar putea fi identificată în curtea Spitalului Județean Suceava, într-un teren generos pe care există astăzi un spațiu verde neorganizat. Terenul se află între parcarea construită în partea dreaptă a intrării principale a spitalului nou și blocul turn cu farmacia Dorna Farm, cu ieșire la bulevard și spre strada de acces din curtea instituției sanitare. Amplasamentul este bun pentru ridicarea unei clădiri cu o amprentă la sol de circa 1.000 de metri pătrați, fără a afecta prea mult arborii din jur. Pentru o identificare mai ușoară, zona de amplasament a terenului a fost colorată în roșu pe planșa anexată.
Pentru acest teren conducerea USV ar putea veni cu o solicitare de construcție a noului sediu al Facultății de Medicină. Dacă pentru ridicarea unei clinici private s-a găsit un spațiu pe terenul Spitalului Județean, un spațiu de circa 10 ari pentru ridicarea Facultății de Medicină s-ar putea regăsi cu atât mai mult în acest perimetru al spitalului. Rămâne de văzut dacă această variantă ar putea fi acceptată de părțile implicate și ar putea reprezenta soluția pentru spațiul viitoarei facultăți.