S-au desemnat câștigătorii Concursului Național Catehetic ,,Biserica – familia românilor de pretutindeni”, etapa eparhială, organizat de către Sectorul teologic – educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, în contextul declarării anului 2021 ca An omagial al pastorației românilor din afara României. Conform http://www.arhiepiscopiasucevei.ro/, miercuri, 21 aprilie 2021, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” din cadrul Centrului Eparhial Suceava a avut loc evaluarea și premierea celor mai bune proiecte catehetice, din Eparhia Sucevei și Rădăuților, înscrise în cadrul concursului. Potrivit regulamentului concursului, la etapa eparhială au participat cele mai bune proiecte desfășurate la nivelul celor cinci protopopiate din județul Suceava. Evaluarea proiectelor înscrise în concurs a fost efectuată de către o comisie aprobată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alcătuită din prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, pr. Vasile Cruț, director în cadrul Sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și prof. Cristi-Gabriel Hurjui, inspector pentru cateheză.
Premiere
Conform sursei citate, Premiul I a fost obținut de către Parohiile Bosanci I și Cumpărătura din Protopopiatul Suceava II cu proiectul: „Aștept să te întorci acasă”. Cel de-al doilea premiu a fost obținut de către Parohia Sfântul Procopie Milișăuți, Protopopiatul Rădăuți, cu proiectul: „Hristos – Lumina românilor de pretutindeni”. Cel de-al treilea loc a fost ocupat de către Parohia Sfântul Nicolae Uncești, Protopopiatul Fălticeni, cu proiectul „Români pentru români”. Premiul Special „Episcop Irineu Crăciunaș”, pentru continuitate și performanță în activitatea catehetică a fost oferit Parohiilor „Sf. Nicolae” Sadova și „Nașterea Macii Domnului” Câmpulung Moldovenesc din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.
„Participanții acestei etape a concursului vor fi premiați într-un cadru festiv, după sărbătoarea Învierii Domnului. Câștigătorii de la nivel eparhial vor fi premiați la București, într-o festivitate organizată de către Patriarhia Română, pe data de 21 mai, la pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, cu prilejul sărbătoririi hramului istoric al catedralei patriarhale. Proiectul care a obținut punctajul maxim din partea comisiei de evaluare a avut în atenție dorința copiilor rămași în România de a-și revedea părinții plecați la muncă în străinătate”, au transmis arhid. prof. Hrișcă Bogdan – Mihai, consilier Sectorul Educațional – Teologic, și prof. Hurjui Cristi – Gabriel, inspector cateheză parohială.
Căni personalizate
Conform site-ului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, activitățile demarate de către organizatorii proiectului, pr. Bujorean Ioan și pr. Brahariu Mihăiță, împreună cu preotesele Bujorean Tamara și Brahariu Angela, au urmărit, printre altele, confecționarea unor căni personalizate care conțineau fotografia fiecărui copil, tricolorul, un mesaj catehetic inspirat din scrierile Sf. Părinți și un mesaj din partea copiilor pentru părinții lor aflați departe de casă. Aceste căni au fost destinate comercializării, iar cu sumele adunate, copiii doresc să o ajute pe tânăra Andreea Iordănescu, în vârstă de 19 ani, din județul Iași, care a avut un groaznic accident în vacanța de iarnă și care a ieșit recent din comă și are nevoie de recuperare specială la o clinică din Germania. „De asemenea, pentru că ne aflăm în Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, preoții celor două parohii implicate în proiect au organizat și activități de îngrijire a mormintelor celor adormiți a căror rude sunt plecate în străinătate. Proiectul a urmărit și derularea unor activități în parteneriat cu parohii din diaspora (Grecia, Austria, Italia, Belgia), care au fost invitate să participe la mediatizarea și sprijinirea cazului medical amintit, iar copiii din diaspora au confecționat și ei, la rândul lor, niște căni personalizate cu mesaje către cei de acasă. Din dorința unei colaborări mai bune cu credincioșii plecați peste hotare, preoții din cele două parohii câștigătoare au înființat diaspora parohiei”, conform sursei citate.
Emoție
Prof. de religie, Bujorean Tamara-Loredana, de la Școala Gimnazială Bosanci, unul dintre coordonatorii proiectului, a declarat: „Le-am lansat provocarea de a-mi spune care este cea mai frumoasă veste pe care au primit-o vreodată. Am descoperit în răspunsurile lor că întoarcerea acasă a părinților a fost cea mai frumoasă veste pe care au primit-o... Câtă emoție era pe fețele lor! Nu conta la revenirea în țară cu ce veneau părinții, ci faptul că veneau...”. De asemenea, mesajul arhid. prof. Hrișcă Bogdan – Mihai și a prof. Hurjui Cristi – Gabriel a fost de felicitare pentru toți participanții, din fiecare parohie și în mod deosebit pe cei care au ajuns la etapa eparhială, dorindu-le mult spor și ajutor de la Bunul Dumnezeu, ”iar câștigătorilor Premiului I le dorim mult succes în etapa următoare a concursului și ne rugăm ca Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cel ce a zis: Eu Sunt Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14, 6), să facă o minune și să împlinească cât mai curând speranțele acestor copii minunați, făcând posibilă o cale mai bună, aceea de a reveni acasă”.